Азиатско-тихоокеанският регион не трябва да се връща към напрежението от

...
Азиатско-тихоокеанският регион не трябва да се връща към напрежението от
Коментари Харесай

Си Дзинпин срещу напрежение като Студената война в Азиатско-Тихоокеанския регион

Азиатско-тихоокеанският район не би трябвало да се връща към напрежението от ерата на Студената война , сподели китайският президент Си Дзинпин на среща на районни дипломати и бизнес водачи, оповестява ЕйБиСи.

Във видео известие до форума на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (APEC), Си сподели, че районът би трябвало " да бъде ориентиран към бъдещето, да върви напред и да отхвърли практиките на дискриминация и изключване на други ".

" Опитите за изтегляне на идеологически линии или формиране на дребни кръгове на геополитически учредения са неизбежно провалени ", сподели той.

" Азиатско-тихоокеанският район не може и не би трябвало да се върне в борбата и разделянето от ерата на Студената война ".

Забележките на Си са явна отпратка към напъните на - да противодействат на това, което Вашингтон вижда като възходящото икономическо и военно въздействие на Китай.
 Блинкън: Съединени американски щати и съдружниците ще работят, в случай че Китай нападне Тайван
Блинкън: Съединени американски щати и съдружниците ще работят, в случай че Китай нападне Тайван

За доста страни в района и отвън него нарушение на статуквото е забележителна опасност за мира

Австралия е член на няколко районни групи със Съединени американски щати , в това число Quad с Япония и Индия, съюза ANZUS с Нова Зеландия и неотдавна образувания съюз AUKUS с Обединеното кралство.

Военният дипломатически продан на Съединени американски щати с Китай при започване на администрацията на Джо Байдън изнерви някои съдружници. Американски чиновници имат вяра, че директното ангажиране с Си е най-хубавият метод да се предотврати прерастването на връзките сред двете най-големи стопански системи в света към действителен спор .

Китайските военни оповестиха във вторник, че са провели патрул за бойна подготвеност в посока Тайванския пролив , откакто министерството на защитата осъди визитата на делегация на Конгреса на Съединени американски щати в Тайван.

Патрулът беше ориентиран към това, което китайските военни споделиха в изказване, че са " съществено неправилни " думи и дейности на " съответните страни " по въпроса за Тайван и активността на силите за самостоятелност в Тайван.

Напрежението през пролива нараства през последните месеци , като Тайван се оплаква от година или повече от повтарящи се задачи на китайските военновъздушни сили покрай самоуправляващия се остров, който Пекин твърди за собствен.

Бившият министър председател Пол Кийтинг през вчерашния ден предизвести австралийското държавно управление да внимава да не бъде въвлечено във боен спор за Тайван .
 Австралия гледа с натурализъм: Възможна е война с Китай
Австралия гледа с натурализъм: Възможна е война с Китай

" Битката за Тайван " - Австралия е подготвена за спор, само че това би било пагубно за района

Си Дзинпин разяснява, че постигането на икономическо възобновяване е най-неотложната задача за района .

Той добави, че страните би трябвало да запълнят разликата във имунизациите против COVID-19 .

" Трябва да превърнем консенсуса, че имунизациите са световно публично богатство в съответни дейности , с цел да подсигуряваме тяхното заслужено разпространяване ", сподели той.

Виртуалната среща на върха е част от едноседмична поредност от конференции на APEC, която ще приключи със среща на върха в петък и събота, проведена напълно онлайн от Нова Зеландия.

Изменението на климата е основна точка от дневния ред на срещата на върха, която се организира паралелно със срещата на Организация на обединените нации COP26 в Глазгоу .

В внезапен контрастност със засилената изразителност сред двете страни по въпросите на сигурността , двата най-големи замърсителя с излъчвания на въглероден диоксид в света разгласиха взаимно изказване, в което излагат проекти за взаимна работа за понижаване на излъчванията .

В речта си пред срещата на върха на АРЕС Си акцентира смисъла на ръководството на изменението на климата за гарантиране на резистентност и сподели, че Китай ще реализира задачите си за въглероден индиферентност в границите на периода, който е определил.
 COP26 внимателно посреща непредвиденото съглашение за климата сред Съединени американски щати и Китай
COP26 внимателно посреща непредвиденото съглашение за климата сред Съединени американски щати и Китай

Настоящото положение на геополитиката сред Китай и Съединени американски щати е ужасно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР