Азиатско-тихоокеанският регион може да загуби повече от всеки друг регион,

...
Азиатско-тихоокеанският регион може да загуби повече от всеки друг регион,
Коментари Харесай

МВФ: Азия ще бъде засегната най-тежко от фрагментиране на световната икономика

Азиатско-тихоокеанският район може да загуби повече от всеки различен район, в случай че световната комерсиална система се раздели на обособени половина вследствие на геополитическо напрежение, предизвести Международният валутен фонд, представен от Си Ен Би Си.

Страните от Азия и Тихоокеанския район могат да изгубят над 3% от брутния си вътрешен артикул, в случай че търговията бъде прекратена в браншове, наранени от неотдавнашните наказания на Съединени американски щати върху износа на чипове за Китай и нетарифните бариери в други области бъдат нараснали до „ равнищата от ерата на Студената война “, се показва в изследване на МВФ, оповестено в петък.

Секторите в азиатските страни, принудени да се свият заради понижената търговия, могат да претърпят междинни загуби на претовареност до 7%, добави МВФ.

„ Когато приказваме за последствията от възходящата комерсиална неустановеност и по-рестриктивните ограничения, те в последна сметка ще ескалират във фрагментация, при която светът е разграничен “, сподели Кришна Шринивасан, шеф на отдела на МВФ за Азиатско-тихоокеанския район.

„ Азия рискува да загуби доста, тъй като е основен състезател в световните вериги за доставки и в един фрагментиран свят рискува да загуби повече от всеки различен ”, добави тя.

Търговско напрежение сред Съединени американски щати и Китай

Признаци за световна фрагментация се появиха по време на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай през 2018 година Но от този момент насам обстановката се утежни, като за това способства и войната в Украйна. Санкциите против Русия прибавиха още повече неустановеност към комерсиалните връзки, сподели МВФ.

Политическата неустановеност към търговията, а освен самите ограничавания, може да попречи на икономическата интензивност, защото компаниите стопират наемането на чиновници и вложенията, а новите компании отсрочват навлизането на пазарите, уточни МВФ.

Фондът откри, че комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай през 2018 година е понижило вложенията с към 3,5% след две години.

Въздействието на комерсиалната фрагментация е по-голямо за нововъзникващите пазари в Азия и за компаниите с огромен дълг.

МВФ сподели, че въпреки проучването да се концентрира върху въздействието на фрагментацията върху търговията, може да има и други по-дълбоки резултати, като да вземем за пример „ разпад на финансовите връзки “.

Международната организация приканва страните да анулират нездравословните търговски ограничавания и да понижат несигурността посредством по-ясно съобщаване на политическите цели.

„ Може да се сложи по-голям акцент върху дигитализацията, вложението в обучение, само че най-важното е интернационалното съдействие, тъй като желаеме да избегнем риска от фрагментация. Важно е всички да действаме в този момент, да действаме дружно “, сподели Шринивасан.

Капиталови потоци

Има опасения по отношение на финансовите потоци от Азия, защото лихвените проценти в района изостават от тези в Съединените щати. Но до момента те към момента са „ управляеми “, сподели Шринивасан. Според нея обстановката в Азия е „ Смесена “.

„ Например видяхме доста финансови потоци за Индия, видяхме финансови потоци за Тайван, Китай и умерени потоци от Индонезия, умерени потоци за Малайзия, само че видяхме някои чисти притоци в Тайланд. И в последно време виждаме потоци назад в Индия. Така че картината е малко смесена “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР