Азиатските акции поевтиняват, а доларът се търгува близо до 20-годишен

...
Азиатските акции поевтиняват, а доларът се търгува близо до 20-годишен
Коментари Харесай

Акциите в Азия поевтиняват, доларът е на 20-годишен връх спрямо еврото

Азиатските акции поевтиняват, а доларът се търгува покрай 20-годишен връх по отношение на еврото през днешния ден, откакто страховете на вложителите се ускориха, че Старият континент води света към криза.

В същото време фючърсите на петрола пробваха да се стабилизират след спада в цените на суровината от през вчерашния ден.

Фючърсите на Брента нарастват с 1.4% в утринната търговия до 104.18 $ за барел, откакто цената през вчерашния ден падна с 9.5% до 2.5-месечно дъно - на фона на опасенията, че забавянето на растежа на международната стопанска система ще ограничи търсенето.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI регистрира намаляване от 0.6% през днешния ден. Японският Nikkei губи 0.88% и е на път да запише първото си намаляване за седмицата. Фючърсите на щатския показател S&P 500 отстъпват с 0.2%, до момента в който тези на Euro STOXX 50 скочиха с 1.8%.

Хонконгският показател Hang Seng отчиташе спад от 0.42%, до момента в който показателят на китайските сини чипове CSI300 се намали с 0.7%, понесен надолу от опасенията, че новите случаи на COVID-19 в Шанхай могат да доведат до налагането още веднъж на ограничавания.

Вчера европейският показател STOXX 600 падна с 2%, а еврото се намали с над 1.5% до 1.0236 $, което беше най-ниското равнище от края на 2002 година

Несигурността към газовите доставки в Европа докара до скок в цените. Цените на нидерландския газов хъб TTF се удвоиха от средата на юни и набъбнаха със 7% през вчерашния ден до четиримесечен връх.

Инвеститори пък се тормозят по отношение на продължаването на доставките по газопровода Северен поток, който придвижва природен газ от Русия за Германия и ще бъде затворен за 10 дни за профилактика от 11 юли.

В Токио акциите на фирмите, търгуващи със първични материали - Mitsui & Co и Mitsubishi Corp, поевтиняха с по над 5%, откакто някогашният съветски президент Дмитрий Медведев заплаши с ограничавания на доставките на газ и нефт за Япония.

Британския паунд се търгува на двегодишно дъно, а политическата рецесия, в която изпадна държавното управление на Борис Джонсън с оставките министрите на финансите и опазването на здравето, не оказва помощ изключително.

След като докосна равнището от 1.1899 по отношение на $ през вчерашния ден, през днешния ден паундът се стабилизира при 1.1964.

"Великобритания е изправена пред заплахата през идната година да бъде най-бавно растящата огромна стопанска система, с най-висока инфлация и максимален недостиг по настоящата сметка, " споделя Кит Юкс от Societe Generale. "Това е ясна опасност за паунда. "

Щатския $ се показва мощно и против другите валути. Австралийският $ за последно се разменяше против 0.6810 щатски $, откакто поевтиня с 1.0% през вчерашния ден до двегодишно дъно от 0.6762.

Спот цената на златото се задържа при 1 771 $ за тройунция след спада от през вчерашния ден. Скъпоценният метал поевтинява с към 3% тази година.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации остава без смяна през днешния ден на равнище от 2.8218%.

Биткойнът поевтиня още веднъж до под 20 000 $, отчитайки намаляване от 2.77% до 19,855.14 по-рано през днешния ден.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР