Азерският газ е част от решението на проблема на България.

...
Азерският газ е част от решението на проблема на България.
Коментари Харесай

Финансист: Натискът да завършим интерконектрора дойде от Европа

Азерският газ е част от решението на казуса на България. Хубава стъпка е старта на интерконектора. Натискът да се забърза този план пристигна от Европа.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria финансовият анализатор Преслав Райков.

Освен за азерски газ, интерконекторът ни дава опция да вкарваме повече полутечен газ, което е още една стъпка за диверсификация. Остава да се насочим към създаването и на наши залежи в Черно море.

Диверсифицирането на газа посредством разнообразни източници и полутечен е много сложна задача. Изисква доста добре готови фрагменти, които да оперират на геополитическите пазари. Другият фактор, който би трябвало да погледнем е по какъв начин ще се развива България откъм ползване на газ. Капацитетът на тръбата е 3 милиарда кубика на година, като има алтернатива за увеличение до 5 милиарда с построяването на станции за нагнетяване на газ. Самият план не беше нещо грандиозно като финансово изражение – към 250 млн. евро. 190 км е цялата права.

 
Надявам се да усетим резултата допустимо най-скоро като „ Булгаргаз “ да стартира да обезпечава предвидимост на цените.
Никой не може да каже все още дали цените ще паднат. Ситуацията е безусловно непредвидима.

Желанието на Азербайджан е да се трансформира в един от главните газови снабдители. Доколко е сигурен – режимът на Илхан Алиев също се свързва като властнически и има много корупционни практики.

 
Такива страни стартират да страдат от така наречен Холандска болест – когато имаш някаква суровина в голям мащаб, започваш да забравяш съвсем всички свои браншове. Започват да се развиват много корупционни схеми, тъй като си извънредно подвластен от тази суровина. Така че за момента не можем да кажем дали Азербайджан е сигурен снабдител.
Тук е моментът Европа да не прави същата неточност като се доверява единствено на един снабдител, сменяйки Русия с Азербайджан. Хубава стъпка е, че Италия подписа контракти с Алжир за доставка на газ. Катар също е подготвен в средносрочен и дълготраен интервал да се намеси, защото създава ново находище.

Според мен договарянията с „ Газпром “ не трябва да не престават, защото не съблюдават никакви контракти.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР