Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че страната му е готова

...
Азербайджанският президент Илхам Алиев заяви, че страната му е готова
Коментари Харесай

Азербайджан заяви готовност за мирни преговори с Армения

Азербайджанският президент Илхам Алиев съобщи, че страната му е подготвена да договаря с Армения за възможен кротичък контракт , откакто си върна популации с арменци разколнически анклав Нагорни Карабах , и открои Грузия като желано място за договарянията , съобщи Асошиейтед прес.

Алиев сподели това при посещаване в Грузия, откакто се отхвърли от планувана среща с арменския министър председател Никол Пашинян в коридорите на европейския конгрес на върха в испанския град Гранада в четвъртък, която Европейски Съюз искаше да уреди като медиатор.

Ден по-рано азербайджанският президент разкритикува Франция за това, че е дала обещание да достави оръжие на Армения . В телефонен диалог с ръководителя на Европейския съвет в събота Алиев съобщи, че не е участвал на срещата в Гранада поради френската позиция, показаха от канцеларията на азербайджанския президент.

Алиев отбелязал, че " даването на оръжие от Франция на Армения е метод, който не е обслужва мира, а подобен, който цели да нагнети нов спор и в случай че в района избухне нов спор, Франция ще бъде виновна за предизвикването му ", се споделя в публикуваната от канцеларията стенограма от телефонния диалог.

Вчера пред кореспонденти в Тбилиси след диалози с грузинския министър председател Иракли Гарибашвили Алиев сподели, че е признателен на Грузия за посредническите ѝ старания и добави, че Азербайджан е подготвен да взе участие в диалози, на които да се обсъдят въпросите, свързани със сключването на кротичък контракт, стига Армения да се съгласи.

" Няколко страни и някои интернационалните организации се пробват да подкрепят процеса на нормализиране на връзките сред Армения и Азербайджан " , сподели Алиев. " Приветстваме всяко ходатайство и помощ, стига зад тях да не се крие едностранчиво и пристрастно отношение. "

Той акцентира, че Грузия , която граничи и с Армения, и с Азербайджан , е най-подходящата страна за хазаин на сходни договаряния.

В съботния диалог с Мишел Алиев упрекна за всеобщото бягство на арменците от Нагорни Карабах сепаратистките управляващи, които са ги насърчавали да заминат. Азербайджанският водач съобщи, че азербайджанските управляващи са дали филантропична помощ на арменските поданици на Карабах, и добави, че " процесът по реинтегрирането им е почнал ".

Алиев уточни пред Мишел, че " осем азербайджански села остават под арменска окупация и акцентира значимостта на освобождението им от окупацията " , уточни канцеларията на азербайджанския водач.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР