Азербайджан започва военна операция срещу арменски позиции; Съобщава се за 2 убити цивилни, включително дете

...
Азербайджанските сили откриха огън във вторник по арменски позиции в
Коментари Харесай

Азербайджанските сили откриха огън във вторник по арменски позиции в района на Нагорни Карабах в това, което нарекоха „антитерористична операция“, а етнически арменски служители съобщиха, че най-малко двама цивилни са били убити и 11 ранени и че е имало тежък артилерийски огън около столицата на региона.

Министерството на отбраната на Азербайджан обяви началото на операцията часове, след като четирима войници и двама цивилни загинаха при експлозии на противопехотни мини в района на Нагорни Карабах. Докладите повдигнаха опасения, че пълномащабната война за региона може да се възобнови между Азербайджан и Армения, които водеха тежки битки в продължение на шест седмици през 2020 г.

Министерството не даде подробности веднага, но посочи позиции на първа линия и военни активи на въоръжените сили на Армения са били „извеждани от строя с помощта на високоточни оръжия“ и че са били атакувани само законни военни цели.

Нагорни Карабах и значителни околни територии бяха под етнически арменски контрол след края на сепаратистите през 1994 г. война, но Азербайджан си върна териториите и части от самия Нагорни Карабах в шестседмична война през 2020 г. Тази война завърши с примирие, което постави руски мироопазващ контингент в Нагорни Карабах.

Азербайджан обаче твърди, че оттогава Армения е внасяла контрабандно оръжие. Твърденията доведоха до блокада на пътя, свързващ Нагорни Карабах с Армения, причинявайки сериозен недостиг на храна и лекарства в региона.

Пратки на Червения кръст с брашно и медицински консумативи достигнаха Нагорни Карабах в понеделник, но местните официални лица казаха, че пътните връзки с региона не са напълно отворени.

Военните действия идват на фона на високо напрежение между Армения и нейния дългогодишен съюзник Русия. Армения многократно се е оплаквала, че руските мироопазващи сили от 3000 души не са били в състояние или не са искали да запазят пътя към Армения отворен, въпреки че това задължение е било предвидено в споразумението, сложило край на войната от 2020 г.

Армения също разгневи Русия, която поддържа военна база в страната, като проведе военни учения със Съединените щати този месец и като се придвижи към ратифициране на Римската конвенция, която създаде Международния наказателен съд, който обвини руския президент Владимир Путин.

Руски Говорителят на външното министерство Мария Захарова във вторник отрече твърденията, че Русия е била информирана предварително за намерението на Азербайджан да започне операцията, като каза, че мироопазващите сили са били уведомени само "няколко минути" преди началото й.

Аналитикът де Ваал каза, че руските мироопазващи сили „загубиха вероятно най-добрите си офицери във войната в Украйна“, но че „този срив в арменско-руските отношения е фактор тук“.

„Мисля, че това насърчава Азербайджан да бъде по-смел и прави руснаците по-двусмислени и по-малко склонни да се намесват. И, знаете ли, наистина е напълно възможно руснаците да искат да използват криза, за да предизвикат смяна на режима в Армения“, каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР