Азербайджан възнамерява да изнася повече природен газ за Европа, заяви

...
Азербайджан възнамерява да изнася повече природен газ за Европа, заяви
Коментари Харесай

Азербайджан планира да изнася повече газ за Европа

Азербайджан има намерение да изнася повече природен газ за Европа, съобщи президентът Илхам Алиев по време на публично посещаване в Германия, съобщи Анадолската организация.

" Увеличаваме износа си на газ в посока Европа. През 2021 година изнесохме 8 милиарда куб. м газ. Тази година се надяваме да увеличим това количество до 12 милиарда куб. м, което значи половината от общия ни експорт ", съобщи Алиев по време на конференция с немския канцлер Олаф Шолц в Берлин, където дойде предходния ден.

Като означи, че връзките сред Германия и Азербайджан са на високо ниво, Алиев съобщи, че по време на срещата си с Шолц е разискал доста въпроси, в това число връзките сред Европейски Съюз и Азербайджан, в които съгласно него се подхващат доста значими стъпки.

" По-специално Меморандумът за съгласие за стратегическо партньорство в региона на енергийната сигурност, подписан сред Европейския съюз и Азербайджан предходната година, демонстрира нашето желание ", сподели Алиев, като означи още, че " бързото и навременно " осъществяване на меморандума още един път демонстрира, че Азербайджан е " благонадежден сътрудник за Европа ".

Алиев засегна и тематиката за срещата сред него и близо 30 немски компании в понеделник, като означи, че е видял огромен интерес от страна на тези компании към Азербайджан и неговата стопанска система.

" Азербайджан разполага с необятен енергиен капацитет. Сигурен съм, че в бъдеще Азербайджан ще изнася освен газ, само че и зелена сила ", сподели той.

В отговор на въпрос Алиев означи, че от началото на руско-украинската война Азербайджан е получил поръчки за експорт на сила от най-малко 10 страни.

" Със съглашението за стратегическо партньорство, което подписахме с Европейски Съюз предходната година, планираме до 2027 година да изнасяме 20 милиарда куб. м природен газ за Европа. Нашият експорт на газ не се лимитира единствено до Европа, защото изнасяме газ и за Турция и Грузия ", сподели той.

Той означи, че би трябвало да бъдат подписани нови контракти, с цел да се насочи още повече износът на азербайджански газ към Европа в бъдеще, като добави, че към този момент изнасят газ за Турция, Грузия, България, Гърция, Италия и Румъния, а до края на 2023 година възнамеряват да включат в този лист и Унгария.

" Трябва да бъдат подписани дълготрайни контракти, тъй като добре знаем, че в Европа има доста висока наклонност за преход към зелена сила, а ние се интересуваме от дълготрайни контракти. Надявам се, че ще разгадаем тези въпроси ", сподели той.

От своя страна канцлерът Шолц съобщи, че Германия желае да продължи да укрепва икономическите връзки и енергийното съдействие с Азербайджан.

" Азербайджан е сътрудник с възходящо значение за Германия и Европейския съюз ", сподели той и добави, че богатият на газ Азербайджан може доста да способства за енергийната сигурност на Европа. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР