Азербайджан в момента преговаря с редица европейски страни за доставки

...
Азербайджан в момента преговаря с редица европейски страни за доставки
Коментари Харесай

Азербайджан иска да доставя още повече газ на Европа

Азербайджан сега договаря с редица европейски страни за доставки на газ, сподели президентът на републиката Илхам Алиев.

Днес осем страни купуват азербайджански газ, шест от които са европейски, като броят им ще пораства в бъдеще. В момента преговаряме с няколко европейски страни и договарянията са на значим стадий ", означи той.

Според него в Европа има потребност от азербайджански газ и страната разполага с нужната ресурсна база, с цел да задоволи това търсене.

" Южният газов кулоар сега работи на цялостен потенциал и в случай че желаеме да изнасяме спомагателни размери газ през него, той би трябвало да бъде уголемен. Тук са нужни избрани средства, би трябвало да се конфигурират спомагателни помпени станции “, сподели той в изявление пред локални медии.

По думите му тези страни са Грузия, Турция, Гърция, България, Италия, Румъния, Унгария, „ основани са разнообразни интерконектори, а движещата мощ на всички тези интерконектори е Южният газов кулоар.

Всички тези интерконектори, в това число „ Гърция – България “ и „ България – Сърбия “, „ Румъния – Унгария “, са разклонения на Южния газов кулоар “.

В същото време Алиев означи, че в бъдеще Азербайджан може да сътвори нова газова инфраструктура (за доставки на газ за Европа – бел. ред.).

През 2023 година доставките на азербайджански газ за Европа са възлизали на 11.8 милиарда кубически метра, като през 2022 година са били 11.4 милиарда. Като цяло на Европа се падат съвсем половината от доставките на азербайджански газ.

Според Алиев износът на газ носи освен стопански, само че и политически дивиденти.

Все отново не е загадка, че газовият фактор сега е на напред във времето от позиция на енергийната сигурност. Нашето преимущество е, че сме вложили доста и сме основали съвременна газоразпределителна мрежа. Нашата ресурсна база е много обширна и ще продължи да пораства. Търсенето в Европа несъмнено ще се усили. Колкото и да желаят да преминат към зелена сила, въпреки всичко ще имат потребност от природен газ “, споделя той.

Азербайджан стартира превозването на газ към Европа през Южния газов кулоар на 31 декември 2020 година Този кулоар доставя от района на Каспийско море до европейските страни, минавайки през Грузия и Турция. Проектът с обща стойност от 33 милиарда $ се чака да възвърне финансовите си разноски в границите на 8 – 10 години.

През юли 2022 година Азербайджан и Европейският съюз реализираха съглашение за удвояване на размера на доставките на газ през Южния газов кулоар от сегашните 10 милиарда кубически метра до 20 милиарда кубически метра до 2027 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР