Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото

...
Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото
Коментари Харесай

Азерски газ тръгва към Турция

Азербайджан ще стартира да доставя газ за Турция през лятото на 2018 година, разгласи в Баку заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, представен от ТАСС.

Той направи този коментар след четвъртото съвещание на министрите от Консултативния комитет по плана Южен газов кулоар (ЮГК). „ Работата по всички съставни елементи от плана Южен газов кулоар върви по проект. През лятото природен газ от Азербайджан ще стартира да се доставя на пазара в Турция. А през 2020 година газ ще стартира да се доставя в Южна Европа ", уточни Шефчович. Той добави, че ЮГК е стратегически план, който ще ускори енергийната сигурност на Европа.

По думите му азербайджански газ ще се доставя в България, а интерес за присъединение към плана демонстрира и Румъния. ЮГК е на стойност над 40 милиарда $ и ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови сегменти са Южнокавказкият, Трансанадолският и Трансадриатическият водопровод.

Основен източник на газ за този кулоар е находището Шах Дениз в шелфа на Каспийско море със ресурси от 1,2 трилиона куб. метра. Впоследствие се възнамерява през ЮГК да се доставя газ и от други източници, в това число от Туркменистан. В момента Европейската комисия продължава да изследва опциите за доставка на туркменистански газ за Европа, означи Шефчович.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР