Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото

...
Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото
Коментари Харесай

Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото, обяви комисар Шефчович

Азербайджан ще стартира да доставя газ за Турция през лятото на 2018 година, разгласи на конференция в Баку еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович, представен от ТАСС. Той сподели това след четвъртото съвещание на министрите от Консултативния комитет по плана Южен газов кулоар (ЮГК), ), предопределен за доставка на азербайджански газ в Европа.

" Работата по всички съставни елементи от плана Южен газов кулоар върви по проект. През лятото природен газ от Азербайджан ще стартира да се доставя на пазара в Турция. А през 2020 година газ ще стартира да се доставя в Южна Европа ", уточни Шефчович. Той акцентира, че ЮГК е стратегически план, който ще ускори енергийната сигурност на Европа.

В рамките на плана азербайджански газ ще се доставя в България посредством интерконекторната връзка Гърция-България. Интерес към приемането на газ през ЮГК демонстрира и Румъния, заяви Шефчович.

Най-малко три изгточника

Страните от Европейски Съюз би трябвало да имат достъп до минимум три разнообразни източника на природен газ, съобщи през вчерашния ден в Баку Шефчович.По думите му по този начин може да се реализира високо качество на енергийната сигурност. Изказването на Шефчович е оповестено в уеб страницата на азербайджанската държавна осведомителна организация " АзерТАдж ".

Еврокомисарят посочи, че ЮГК е доста значим за енергийната сигурност на континента и смисъла му в бъдеще ще нараства. Това е по този начин, " тъй като сега Европейски Съюз внася над половината от потребяваната сила, по-точно 66 на 100 от газа и 89 % от петрола ", посочи Шефчович, като добави, че Европа в този момент получава огромна част от енергийните си запаси от Русия, Норвегия и Алжир. " Ние обаче желаеме да диверсифицираме потоците... с нови източници, нови сътрудници и нови направления ", означи европейският комисар.

Шефчович уточни, че в съпоставяне със западноевропейските страни, страните от Централна и Източна Европа заплащат по-скъпо за газа. " Искаме да изправим това състояние и да отстраним казуса посредством развиване на инфраструктурата. Затова доста разчитаме на доставки в бъдеще от Каспийския район, от Азербайджан ", сподели той, като добави, че задачата на Брюксел е до 2020 година да де докара газ от Каспийския басейн до Европа.

Ирански газ

По думите на Шефчович Европейски Съюз е подготвен да разиска опцията за транспорт на ирански газ по Южния газов кулоар. Той означи, че въпросът е разискван с иранската страна, само че това ще зависи от тактиката на Иран, който в този момент се стреми повече към увеличение на добива на нефт. Освен това съгласно него за задачата е нужна съответната инфраструктура.

ЮГК е на стойност над 40 милиарда $ и ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови сегменти са Южнокавказкият, Трансанадолският и Трансадриатическият водопровод. Основен източник на газ за този кулоар е находището Шах Дениз в шелфа на Каспийско море със ресурси от 1.2 трилиона куб. метра. Впоследствие се възнамерява през ЮГК да се доставя газ и от други източници, в това число от Туркменистан.

В момента Европейската комисия продължава да изследва опциите за доставка на туркменистански газ за Европа, означи Шефчович.

На първичния стадий се чака по ЮГК да се придвижват 16 милиарда куб. метра годишно, от които 6 млрд за Турция, а 10 милиарда за Европа. Началото на доставките за Европа са планувани за 2020 година./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР