Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25

...
Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25
Коментари Харесай

Външният министър на Азербайджан: Ще доставяме газ за България в продължение на 25 години

Азербайджан ще доставя газ за България в продължение на 25 години, каквато е сделката сред двете страни. Това съобщи външният министър на страната Джейхун Байрамов, съобщи Българска национална телевизия.

" България е един от трите получатели на азерски газ в Европа. Сигурни сме, че връзката с Гърция скоро ще бъде приключена и България ще стартира да получава по нея азерски газ. Това ще даде огромен принос за енергийната сигурност на страната ви в това непостоянно време, " съобщи Байрамов.

Байрамов е на посещаване у нас по покана на министъра на външните работи Теодора Генчовска във връзка 30-тата годишнина от установяването на дипломатическите връзки сред България и Азербайджан.

След срещата Генчовска изрази вяра, че положителното съдействие ще продължи. Тя е уверила азербайджанския си сътрудник, че диверсификацията на енергийните доставки е приоритет да държавното управление и изрази вяра, че скоро ще бъде приключена връзката с Гърция, тъй че България да може да получава задачите количества азерски газ по нея.

" Руската експанзия сътвори нова геополитическа действителност, която заплаши сигурността освен на района, само че и на цяла Европа. В този подтекст разчитаме на приноса на Азербайджан за стабилността на енергийните доставки, което ще способства и за усилване на европейската и на евроатлантическата сигурност, " сподели Генчовска.

Двамата са разискали войната в Украйна и усилването на икономическото съдействие, в което влиза и възобновяване на директната авиолиния София-Баку. Страната ни е отправила покана за посещаване към азербайджанския прездидент Илхам Алиев стана ясно още от думите на Генчовска.

По случай 30-тата годишнина от установяването на дипломатически връзки межгду двете страни в Министерство на външните работи е подредена галерия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР