Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за Европа

...
Азербайджан е готов да увеличи доставките на газ за Европа
Коментари Харесай

Илхам Алиев обеща още газ за Европа

Азербайджан е подготвен да усили доставките на газ за Европа и да стартира съдействие в тази област с другарски страни , съобщи президентът Илхам Алиев, представен от АП.

" Така се случи, че през днешния ден Европа се нуждае от енергийните запаси на Азербайджан повече от преди. Готови сме да увеличим доставките си и, несъмнено, желаеме да стартираме съдействие с другарски страни ", съобщи Алиев на разширена среща с унгарския министър председател Виктор Орбан в Будапеща в понеделник.

В понеделник Азербайджан и Унгария подписаха меморандум за съдействие в газовата сфера. Според Алиев документът " ще даде опция за дълготрайно съдействие в енергийния бранш ".

Президентът на Азербайджан също по този начин съобщи, че Азербайджан и Унгария са " двама другари и сътрудници " и че се изследват нови области на съдействие сред двете страни.

" Вече определихме връзките си като стратегическо партньорство. Днес ще подпишем още един документ, който ще удостовери стратегическия темперамент на нашето съдействие. Както сподели господин министър-председателят, връзките ни към този момент имат добра история. Това е история на взаимна поддръжка и доверие, както и на партньорство и другарство. Това в действителност е огромно богатство . Ето за какво в този момент изследваме нови области за нашето съдействие. Вече е положена доста солидна основа за нашето партньорство ", сподели Алиев.
 Азербайджан усилва износа на газ за Европа
Азербайджан усилва износа на газ за Европа

Нови пазари за синьото гориво

Президентът на Азербайджан добави, че енергетиката е част от съдействието с Унгария, като двете страни си сътрудничат и в региона на образованието и културата.

" Надяваме се унгарските компании да се включат във възстановителните работи в Карабахския район. Днес обсъдихме тези и други въпроси с господин премиера ", сподели Алиев.

С цел продължение на " дейния разговор " азербайджанският президент също по този начин предложения Орбан да посети републиката " в комфортно време " .

На 19 януари Алиев съобщи, че до 2027 година износът на азербайджански газ за Европа ще се усили до най-малко 20 милиарда кубически метра годишно. " През 2021 година износът ни за пазара на Европейски Съюз надвиши 8 милиарда кубически метра, а тази година ще бъде най-малко 11,6 милиарда кубически метра. Много бърз напредък ... ", сподели той по време на панелна сесия на тематика " Евразийският междинен кулоар: от път към автомагистрала " на Световния стопански конгрес в Давос.
 Зелената стопанска система е главен приоритет за Азербайджан
Зелената стопанска система е главен приоритет за Азербайджан

Баку усилва износа на природен газ

" Меморандумът за съгласие, подписан сред Европейски Съюз и Азербайджан през лятото на 2022 година, планува до 2027 година да удвоим доставките. По този метод доставките за Европейски Съюз ще бъдат минимум 20 милиарда куб. м ", съобщи президентът на Азербайджан.

" Общият размер на износа през 2023 година ще бъде 24 милиарда куб. м " , означи той.

Азербайджан стартира да изнася газ за Европа на 31 декември 2020 година Понастоящем купувачи на азербайджански газ в Европейски Съюз са Италия, Гърция, България и Румъния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР