Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и

...
Аз винаги съм реалист и държа на публичност, прозрачност и
Коментари Харесай

Министър Борисов: Икономика ни има нужда от скорост за предприемане на мерките

Аз постоянно съм реалист и държа на гласност, бистрота и на скорост. В момента българската стопанска система има потребност от скорост за предприемане на ограниченията, с цел да съживим тази стопанска система, тъй като в случай че нямаме стопанска система, няма да има обществена политика, бюджет и няма въобще да си приказваме за политика. В момента ние акцентираме на скоростта, тъй че да преодолеем тази спешна обстановка. Това съобщи в "Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия министърът на стопанската система Лъчезар Борисов  Лъчезар Борисов Лъчезар Борисов е роден през 1978 година в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „ Константин.

Най-силно наранено съгласно него е било второто тримесечие на 2020 година.

"Изхождайки от този макроикономически разбор, най-силно наранени са превоз, туризъм и преработваща индустрия. Но положителната вест е, че при този спад, който осъществяваме от 8,5% на годишна база, България се показа по-добре от огромна част от страните членки на Европейски Съюз. Защото имаше страни със спад над 20%. Ние се представяме с близо 6 пункта по-добре от междинното равнище за целия Европейски съюз ", разяснява министърът.

Борисов добави, че в това време това е една невиждана рецесия, която вещае опасности. "Рискът стои, тъй като българската стопанска система е обвързвана с европейската съвсем на 75%, в случай че имаме затваряне на производства, нашите поддоставчици, нашият бизнес също ще бъдат наранени още веднъж ".

Министърът разяснява и новия външен дълг.

"Дългът е буфер за това, че в края на годината в случай че осъществяваме недостиг, този буфер би трябвало да покрие държавните разноски, положението на страната, респективно за заплащането на заплати и пенсии. Този буфер ще се употребява и през идната година, защото тази година досега се оправяме добре ", съобщи икономическият министър.

Според него участието на България в Банковия съюз и ERM 2 ни е дало неповторимият късмет България да се показа на интернационалните финансови пазари по метод, по който никоя друга страна не го е направила през 2020 година.

"Имаме 22 излъчвания за близо 10-годишен дълг от над 10-12 страни и България се показа най-добре, съпоставено с други даже сме 10 пъти по-добре от позиция на лихвения ваучър ", съобщи Лъчезар Борисов  Лъчезар Борисов Лъчезар Борисов е роден през 1978 година в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „ Константин.

Външните пазари са оценили страната ни и от позиция на вложенията и за първите седем месеца България осъществя много добър растеж на вложенията. "Имаме директни задгранични вложения в размер на 1 милиарда и 400 млн. евро, което е растеж от над 53-54% спрямо миналата година ", установи министърът.

Борисов съобщи, че всеки има право на митинг и той приветства всеки един от протестиращите.

"Именно поради това ние от Министерството на стопанската система търсим консенсуса и търсим единодушието. В миг на рецесия имаме потребност от синергия, от споразумение, от този надпис на Народното събрание "Съединението прави силата ", имаме потребност от разговор. Именно поради това аз се пробвам да върша това дружно със синдикати, работодатели, подготвен съм да приказвам и с хората от митинга, да намерим най-хубавите ограничения, тъй че българската стопанска система да бъде на сцената ", разяснява той.

Безработицата сега в България е на извънредно ниско равнище - 7,5%, непокътнати са над 300 000 работни места, добави министърът.

Одобрени са нови планове за микропредприятията на стойност 21 млн. лева Те ще бъдат разплатени през идващите седмици. С работодатели и синдикати са контрактувани две нови ограничения по 78 млн. лева Едната от тях е обвързвана с преструктурирането на бизнеса в посока на работа по време на Коронавирус. Другата е обвързвана с компании с оборот над 500 000 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР