“Аз смятам, че това е нова страница, при това най-значимата ...

“Аз смятам, че това е нова страница, при това най-значимата

Българският посланик в Скопие: Два века говорим за Коридор №8, това е ключът

“Аз считам, че това е нова страница, освен това най-значимата освен за страните, само че и за целия район. Имаме резултати допълнително области. Една от тях е стопанската система, където виждаме повишен интерес за вложения. Само през тази година – през месец януари организирахме огромен бизнес-форум в Скопие с присъединяване на двама вицепремиери Томислав Дончев и Кочо Ангюшев, както и с присъединяване на над 100 компании. Надявам се, че някои от тези компании – от двете страни, ще намерят общ интерес за съдействие, посредством взаимни вложения в търговията.

Това споделя българският дипломат в Македония Ангел Ангелов в изявление за държавната организация МИА във връзка Договора за другарство сред двете страни. Посланикът акцентира, че за първи път от 11 година е извършено съвещание на Съвместния комитет за икономическо съдействие. “Всичко това са дейности от страна на страната, която основава условия с цел да може бизнесът да работи. Забелязваме увеличение на комерсиалния продан, само че има още пространство, тъй като има огромни вероятности. В момента комерсиалният продан е на равнището от 2011г., когато стартира спад, по известни аргументи, в това число и заради международната финансова рецесия. Сега се връщаме на това равнище и би трябвало да работим за постигането на 1 млрд евро. Това е психически предел и с цел да го задминем ни е нужен търговски продан от 1 милиарда евро, което дадоха обещание двамата министър председатели ”, напомни българският посланик.

През 2018г. общо 918 000 души от двете страни са посетили с туристическа цел двете страни. “Надявам се през 2019г. да преминем и тук психологическия предел от 1 млн. туристи ”, сподели Ангелов и обърна внимание на подписването на програмата за културно съдействие.

“Тук е и нашата поддръжка за евроинтеграцията и НАТО. Бяхме измежду първите страни, които ратифицираха протокола за участието на Македония в НАТО. По отношение на евроинтеграцията по време на нашето европредседателство през 2018г. още веднъж върнахме вниманието към района, в това число и с декларацията от София. Според нас би трябвало да продължи осъществяването на тази декларация и имам вяра, че до края на румънското председателство ще имаме добър резултат, акцентира още Ангел Ангелов.

“Тук е и смисъла на Коридор №8. Това е приказка, за която приказваме към този момент втори век, който най-сетне би трябвало да стартира да работи. Виждаме, че се откриха пари за жп-линията от Скопие до границата. София би трябвало да построи единствено 2 км. Трябва да свържем и нашите автомагистрали. Коридор №8 е ключът. Ако изградим инфраструктурата, ще има повече туристи и повече бизнес… Очаквам до 5-6 години да стартира да действа жп-линията. От взаимната комисия излезе и едно значимо решение – откриването на под наем полет от Охрид до Варна ”, сподели още Ангел Ангелов.

“Съвместната комисия /за историческите и просветителните въпроси, бел.ред./ е значима. Важно е да се работи за истината. Така е записано и в Договора. Те би трябвало да намерят решения учредени на достоверни доказателства, основани на исторически източници. Смятам, че имаме добра основа, тъй като и двете страни са заели положителни специалисти и ще се стигне до добър резултат, който ще бъде забележим и няма да се основават нови конфликти, а в противен случай, ще се позволяват всички съществуващи проблеми. /БГНЕС

Източник: dnesplus.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg