Аз ще ви върна в периода от 1990 г., когато

...
Аз ще ви върна в периода от 1990 г., когато
Коментари Харесай

Нейнски за преговорите с РСМ: Не трябва да имаме комплекси, че защитаваме интересите си

Аз ще ви върна в интервала от 1990 година, когато беше подписана една декларация, която не беше спазвана от македонските политици. Последните месеци потвърдиха, че връзките сред България и РСМ не са единствено двустранни. Това е въпрос, който визира Европейски Съюз и геополитиката. България няма потребност да си основава комплекси, че е в изолираност. Аз ще напомня, че Словения също блокира Хърватска, когато тя имаше проблем. Не е казус. Румъния и Испания блокират Косово. Когато една страна си пази ползите, не е казус. Това съобщи някогашният външен министър Надежда Нейнски в студиото на „ Тази заран “ по БТВ.

„ Ние сме изработили един междудържавен контракт сред България и РСМ и ние имаме потребност от поръчител на този контракт. Ние чакаме Европейски Съюз да поддържа контракта, който е подписан сред две страни. В този контракт има решение на всички противоречиви неща “, безапелационна беше Нейнски.

Според нея България е показала конструктивност по-дълго време от нужното: „ Центърът на всичко е този контракт и Македония се е съгласила и е поставила подписа под него. Той обаче не се извършва “.

По думите на някогашния външен министър не се влиза в серпантина от договаряния: „ Спомнете си договарянията за отпадането на визите. Политическата воля и диалог даде опция да се извърнат настройките в България. България би трябвало да приказва с един глас. Трябва да се научим да не изпитваме комплекс от това, че си изпълняваме ползите. Ако си необорим, явен, корав, само че не конфронтационен, тогава причините ти ще бъдат чути “.

„ Не считам, че страните би трябвало да вървят в пакет, тъй като те имат своите специфики. Няма логичност да бъде пакет “, сподели Нейнски.

Тя разяснява думите на Еди Рама, който се обърна към Зоран Заев с въпрос дали българското държавно управление няма да изиска РСМ да се назовава Западна България: „ Езикът изпреварва дипломацията. Аз съм уверена, че Балканите би трябвало да станат европейско пространство “.

Според нея отпадането на таван за секциите в чужбина ще докара до нараснала интензивност в Турция. Относно вътрешната политика тя съобщи, че още с идването на Национална движение „Симеон Втори" е почнал нихилизмът към партиите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР