Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше

...
Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецправосъдието са прекалено дълго

Аз се пробвам да се откри рационалното решение, по тази причина беше и моето упорито предложение, което Висшият правосъден съвет утвърди, да се направи разбор за активността на профилираните институции от тяхното основаване до в този момент - това са почти 10 години, задоволително време, с цел да се подходи непредубедено и да се стъпи върху действителните обстоятелства.

Това съобщи в " Денят стартира " по Българска национална телевизия служебният министър на правораздаването Янаки Стоилов.

" Мнозинството във Висшия правосъден съвет считат, че тази активност би трябвало да продължи най-малко 3 месеца, с цел да се стигне до нужния резултат. За мен това време е прекомерно дълго, тъй като обстоятелствата могат да бъдат събрани и откакто критериите са открити от двете колегии, резултатите да бъдат дадени някъде към началото на август, когато би трябвало да проработи новият парламент, с цел да може той да разполага с нужната информация ", разяснява той.

Вчера е изпратил писма с молба към всички ръководители на такива профилирани структури доникъде на месеца да дават единствено информация по избрани индикатори, тъй че да бъдат сравними всички тези действия и да се получи една справедлива картина.

" Надявам се на градивен метод, аз съм подготвен също да дава като министър на правораздаването на всеки от тези органи информацията, която се съдържа при нас, с цел да могат те да приготвят своите отчети. Според мен с критериите няма огромен проблем, разминаванията могат да са незначителни на фона на общата картина ", сподели още министърът.

Според него в последните 6-7 години са реализирани доста планове с европейско финансиране, които минават през един съвет на равнище Министерски съвет, с които се утвърждават всевъзможни планове, които би трябвало да дават някакви разбори, информация по някакви въпроси. Но Стоилов се пита преди да се класират планове, някой правил ли е задание какво е належащо, защото в тях могат да се включат сходни аналитични отчети и те да се вършат на високо експертно равнище.

" Тези планове са финансирани сред 80 и 100 000 лева на обща стойност милиони вкупом и най-сетне те постъпват, като аз не съм сигурен, че някой изобщо проучва това, което е получено. Това е един от образците в цялата страна по какъв начин надали не най-рационално се употребяват европейските средства и мисля, че това е един мотив, който надалеч надвишава дилемите на служебното държавно управление, ние в действителност да слагаме задания, да ангажираме съществени хора и да получаваме резултат, който институциите могат да употребяват. Такъв разбор през годините по линия на сходни планове не виждам да е изработен задоволително съществено и всеобхватно ", счита Янакиев.

По думите му в последно време отново са се появили доста създатели на Конституцията, което приказва добре, че има конкуренция, че се разпознават доста хора с този развой.

" Конституционният съд отговори, че не би трябвало да се приравняват профилираните правосъдни органи към изключителните. Това е нормативната среда, върху която работим. Не би трябвало да се фокусираме във формалната страна на казуса, а да забележим какво е вероятно потребното, какво е нездравословното в този метод на образуване на правораздаването, дали не се злоупотребява с него. Какъв е типът на тези органи не е водещ в намирането на на крайното решение ", безапелационен беше министърът.

Заради сигнала на предприемача Светослав Илчовски стартира инспекция в арестите и пандизите в страната. Омбудсманът Диана Ковачева съобщи в студиото на Българска национална телевизия, че са имали усложнен достъп до инспекция. Министър Стоилов отговори, че няма такава информация, само че ще ревизира и ще бъде дадена опция на всички органи, които имат отношение към тематиката, да правят своята работа.

" Проблемът е и да не се сътвори прекомерно напрежение с най-различни инспекции, тъй като аз инспекцията щях да я назнача със или без този сигнал, още повече, че този сигнал не е задоволително съответен, с цел да ни улесни в работата, в този момент в действителност тази инспекция обгръща 12 пандиза. Ефективността е по-голяма, в случай че инспекциите са фокусирани върху съответни изказвания и дават опция да се стигне до резултати ", изясни Стоилов.

Проблемите в арестите и пандизите съгласно него са хронични от години. Не единствено с изискванията, само че и с публичните поръчки.

" Разчитаме вътрешните органи да ни дадат информация, само че в някои случаи, в случай че се наложи, съм подготвен да предизвикам и външни инспекции, да се направи самостоятелен одит, с цел да се види успеваемостта на вътрешната контролна система във ведомствата ", сподели още правосъдният министър.

По думите му прокуратурата сякаш подклажда в редица случаи някакви свръхочаквания. Нейните задания са да разкрива закононарушения и да упреква причинителите, а не просто да бъде втора инстанция на административния надзор, който би трябвало да се реализира в обособени браншове. Нейната задача не е да бъде дублираща институция на контрола - безапелационен беше Янаки Стоилов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР