Аз също съм получавала такъв мейл, а компютърът ми дори

...
Аз също съм получавала такъв мейл, а компютърът ми дори
Коментари Харесай

Хакерите отново в действие

" Аз също съм получавала подобен мейл, а компютърът ми даже няма камера “, споделя киберекспертът Райна Стамболийска.

" Снимах те с твоята уеб камера, до момента в който правиш " мръсни “ неща пред компютъра си “. Няма да повярвате какъв брой хора всекидневно получават сходен фишинг имейл от измамници, които се пробват да се доберат най-много до финансова полза.

Могат ли хакерите да достъпят секс играчките?

Как протича една типична сантиментална машинация?

Кои са жертвите на измамите в приложенията за срещи?

Мейлите, които са безусловно лъжливи

Според специалиста по киберсигурност Райна Стамболийска, която от дълги години работи във Франция, има опция този вид мейли с сензитивна информация да бъдат същински, само че в множеството случаи те са цялостна неистина и хората насреща, въобще нямат такава информация за вас.

" Аз също съм получавала подобен мейл, а компютърът ми даже няма камера “, споделя тя.

 По нейни думи това е извънредно известен и елементарен вид за измамниците да напишат и изпратят сходно известие до 10 000 индивида, искайки от всеки 400 евро. Дори 10 индивида да платят тази сума, за нулева инвестиция някой може да завърши седмицата с 3 до 4 хиляди евро.

Хората би трябвало да знаят, че в множеството случаи този вид изнудване изисква заплащане на избрана сума в биткойни и други криптовалути.

" Това постоянно се случва в приложения за срещи. Има доста т.нар. Romance skam (романтични измами). Там нормално желаят от теб да им купиш нещо, от време на време става въпрос за ваучери за Amazon “, споделя Райна пред businessnovinite.bg.

 Типичното за този вид измами е да те заблудят с заричане за любовна връзка или другарство. Романтичните измами протичат по доста подобен метод, като тъкмо няколко часа преди да се видите постоянно се случва нещо неприятно и непредвидено.

" Човекът си е счупил крайник или ръка, откраднали са му портфейла – нещо неприятно. Той не може да те види, тъй като няма документи, не може да пътува. Той в никакъв случай не е в твоя град, а от време на време и не е в твоята страна. Ти го харесваш, не можеш да го оставиш да спи на улицата. Цялата тактика е да те ангажират в някакви връзки “, споделя тя.

По нейни думи потърпевшите постоянно са дами, само че жертви на сходни измами стават и мъжете, като тук водещото е по-скоро да си част от " характерен обществен пласт “, в който най-често попадат възрастни хора или студенти, които нямат кой знае какъв брой пари.

Веднъж даже нейна студентка ѝ демонстрира известие в Instagram по какъв начин някакъв човек ѝ предлага да му прати 50 хиляди в сметка на Western Union, като в подмяна ще получи 5% бонус над тази сума.

" Преди няколко седмици във Франция имаше огромен скандал с 2 случая, в които са платени 38 млн. евро на някакви измници. Това са не едно, не две заплащания. Това бяха повече от 40 заплащания. “, споделя Райна.

 Как се е случило това? Измамниците изнудват няколко пенсионери с дребни пенсии, само че вдъхващи доверие, които би трябвало да осъществят връзка сред тях, в ролята си на бизнесмени и компания за услуги. Все нещо се появява - проблем със счетоводството или с непулчаване на сумата. Скандалът тук е огромен, тъй като сумата е голяма и са осъществени десетки непозволени заплащания.

Секс играчки и други дребни устройства 

По думи на експерта всичко, обвързвано с интернет, Bluetooth, рутер или работи с приложение, е обект на хакване. Хакерите имат интерес даже към дребни уреди като секс играчките, четките за зъби и хладилниците.

Дори не е нужно хакерите да бъдат покрай нас. Тяхната мотивация да вземем за пример при четката за зъби е да бъдат събрани данни, които по-късно да бъдат продадени на компании, които ти продават осигуровки и здравни грижи.

Хакерите могат да одобряват контрола върхо устройствата.

" С едни сътрудници даже бяхме създали една четка да пее песнички от YouTube ", ни споделя Райна.

При хакването на един ледник с Wi-Fi, някой постоянно може да знае какво купувате постоянно, какво не купувате в никакъв случай и по кое време имате избрани артикули. Тези данни могат да оказват помощ на доста търговци да ви оферират дали посредством реклами или други начини своите услуги.

Все още ли си мислите, че най-големият проблем е някой да знае по кое време употребявате секс играчките си?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР