Аз съм юрист, с над 50-годишна практика и затова обичам

...
Аз съм юрист, с над 50-годишна практика и затова обичам
Коментари Харесай

Проф. Александър Джеров: Барселонагейт е скалъпена история, плоска ръжда

Аз съм правист, с над 50-годишна процедура и по тази причина обичам обстоятелствата. Дали някой е купил къща някъде - това не го прави нарушител. Ако има покупко-продажба на парцел, няма по какъв начин да няма документи. А това е инспекция за пет минути. Смешно е, меко казано, да се приказва без доказателства. Ама имало пране на пари. Ако Бойко Борисов е решил да пере пари, няма да го прави по този плосък метод. Доказал се е през годините, че е интелигентен човек. За мене таза история с къщата в Барселона е скалъпена история, плоска наслойка. Същото е и за фотографията с пачките и кюлчетата. Така ли се снима един министър председател, който е под защита. Ако беше по този начин, аз бих подгонил службата, която го охранява. А и толкоз ли е малоумен министър председателят, че да отвори чекмеджето с пачки, с цел да го снимат. Това сподели пред юристът проф. Александър Джеров.

" Това е неприятно скроен анекдот, който демонстрира умствените качества на създателите му. Всичко прилича обвиняванията за подслушванията. Много приказваха, какво ли не вършиха. Но по този начин и не бяха извадени доказателства. И не желая да ме упрекват в политически залитания. Аз съм наблюдаващ. И като правист обмислям и проучвам. Не ламтя за постове към този момент. На такава възраст съм, че нито желая да ставам основен прокурор, нито министър председател. Постинал съм всичко в живота си и то почтено. Сега мисля. И хората в случай че се замислят, ще видят какъв брой зле скроени постановки ни демонстрират ", сподели още той по тематиката.

На въпрос дали има война сред премиера и президента проф. Джеров счита, че не е тъкмо война, а по-скоро конфликти и те са съществени. " Не знам повода - дали някой желае да остане по-чист от другия, прекомерно евентуално това да е. Има хора, които гледат отвисоко с надменност и в никакъв случай не поемат отговорност, а я трансферират върху други. Въпреки че у нас един човек дава отговор за всичко. Но бяга от отговорност и прави всичко допустимо да я трансферира върху държавното управление. Кабинетът демонстрира уязвимост и незадоволително знания. Тези конфликти, за които приказваме, не се дължат на разлики сред президента и министър-председателя. Просто става дума за едно - когато нещо не върви, цялата виновност да се стовари върху държавното управление, а президентът да се освободи от нея. Правителството, откакто се е съгласило да служи, би трябвало да понася и да се помирява. Това е. "

Проф. Александър Джеров е на мнение, че промяната на управлението на " Булгаргаз " е повода за напрежението сред двамата първи мъже. " За мене беше доста учудваща промяната на управлението. Премиерът надалеч не е толкоз мощен, че да дръзва да маха човек на президента. Той е напълно провесен върху президента, негова функционалност е. Но има конфликт сред двамата. Според мене става дума за прекачване на отговорността върху по-слабия, който постоянно може да бъде изпъден. Това може и да е игра сред двамата. За да може при някой фал отговорността мигновено да понесе министър председателят. Президентът дърпа ушите на премиера и министрите му като в детската градина, кара им се. Всъщност цялата отговорност е негова, тъй като изпълнителната власт, както към този момент споделих, е негова функционалност. "

На въпрос по какъв начин вижда решението на Конституционния съд правосъдния министър да може да желае от Военновъздушни сили освобождението на основния прокурор, той отговори, че това решение не го изненадва. " Конституционният съд уточни пътя, по който биха могли да се установяват нарушавания на Конституцията. Съдът не дефинира случаите. Аз персонално не виждам налице такива вини. По-скоро смятам, че основният прокурор пречи на някого и той желае да седне на неговото място. Освен това има доста хора, които са направили закононарушения. И при една промяна на основния прокурор се надяват наказателната им отговорност да отпадне. Бих посъветвал министерството на правораздаването в работата си да се управлява най-малко малко повече от съществени правни правила и постановки на Конституцията. Казвам всичко това, тъй като имам не малко знания в тази област. Моят дядо Ангел Карагьозов е бил три пъти министър на правораздаването преди 1944 година Аз съм участвал у дома на доста диалози, които са ми дали част от правното ми образование. "

За проф. Джеров е смешно и обидно да се желае отговорност от Иван Гешев за неща, които не са негови персонални действия. " Ако за всичко той трябваше еднолично да дава отговор, тогаваше нямаше да има прокуратура в България, а единствено основен прокурор. Досега никой не е повдигнал въпрос за негови нарушавания на Конституцията. Не са поставяни под въпрос неговите качества. Напротив, той сподели едно положително управление на прокуратурата. Ако има допускани неточности във времето, не трябва всички дружно да се хвърлят върху основния прокурор. Битката е политическа на правилото " Слез ти, с цел да седна аз ". Ако го махнат, ще настъпи парадайс - няма такова нещо. Пълни парадокси. Съдебната промяна съществува единствено в главите на някои хора. Прокуратурата си прави добре работата. Като махнеш Х и сложиш Y, може единствено да навредиш. Както споделих, две са категориите, които желаят отстраняването на основния прокурор. Едните са тези, които са окуражени да му вземат мястото. Другите се опасяват от неговите дейности и желаят да избегнат наказателна отговорност ", приключи професорът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР