Аз съм в постоянна връзка с ресторантьорите, чуваме се по

...
Аз съм в постоянна връзка с ресторантьорите, чуваме се по
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Готов съм да открием кабинет за бизнеса в министерството

Аз съм в непрекъсната връзка с ресторантьорите, чуваме се по няколко пъти дневно с тях, участваме в срещи. Абсолютно съм осведомен, вършим всичко допустимо да отговорим на настояванията им. Това съобщи пред министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.

„ Готов съм да открием един отворен кабинет за бизнеса в министерството, тъй че те да са дружно с нас и да са осведомени за всяка една стъпка. “, акцентира министър Борисов.

„ Още с встъпването ми в служба направихме гореща телефонна линия и имейл за сигнали. Те са дейни и сега стоят в интернет на министерството. Диалогът с бизнесът е доста значим за мен. “, добави той.

По думите му рецесията с ковид е сложила управляващите в такава обстановка, че те да търсят най-хубавия баланс - да се резервира здравето на хората и по едно и също време да имаме постоянна стопанска система.

„ Мерките потвърдиха, че България се оправя и от икономическа, и от здравна позиция доста добре “, счита министър Борисов.

„ България завърши 2020 година с доста ниско равнище на безработица, което и сега е към и под 7%. Приключихме годината като страната, която резервира своето ползване – единствената, която има растеж в него в целия Европейски съюз “, добави той.

Министърът призна, че има справедливи тематики, по които се дискутира интензивно с бизнеса.

„ Интервенцията към бизнеса сега действително е към милиард и половина, и още към половин милиард са в ход. Има минимални забавяния, които са от справедлива позиция, защото администрацията би трябвало да обработи хиляди заявки и банкови кодове “, сподели Борисов.

„ Към момента сме подкрепили над 300 000 работни места, а общо компаниите са към 50 000 и това е един голям размер на работа. Заради това поканвам бизнеса да бъде дружно с нас, да взимаме дружно решения. Политиката, която прилагаме, е да стигнем до всяка една компания, по тази причина покриваме и аварийни бизнеси. Стремим се да не остане неподпомогнат бизнес “, безапелационен е министърът.

Той съобщи, че по мярката 75 на 0 на Министерството на труда и обществената политика, известна още като „ Запази ме “, заплащанията за декември ще бъдат покрити до края на този месец.

„ Интервенцията от страна на Министерството на стопанската система към бизнеса все още е в размер на 550 млн. лв.. Това са средства от оперативната стратегия и такива от Българската банка за развиване. Има контрактувани още 440 млн., в които влизат 116 млн. лв., които ще разплатим дружно с Национална агенция за приходите към 8163 компании. Интересното тук е, че има съвпадане на броя компании и с процедурата на Министерството на труда и обществената политика: “, сподели мин. Борисов.

Той изясни, че средствата по мярката 60 на 40, обезпечени в бюджета, са до края на септември.

„ Мерките, които минават през ББР за безлихвени заеми за физически лица и компании с облекчени условия за кредитиране, ще работят доникъде на годината, само че смятам, че имаме задоволителен запас и те да бъдат удължени до септември “, сподели още Борисов.

По думите му в бюджета за 2021 година са заложени и още нови ограничения. „ Очакваме задвижване по линия на износа и вложенията, и се надяваме да осъществяваме стопански напредък от към 3-4% през 2021 година “, предвижда министърът на стопанската система.

На въпрос дали в случай че заведенията отворят на 1 февруари в символ на митинг, ще бъдат санкционирани, Борисов съобщи: във всяка една стопанска система, народна власт, би трябвало да се съблюдават разпоредбите, а в тази ситуация те са такива.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР