Аз съм убеден демитологизатор. Историята е набор от факти и

...
Аз съм убеден демитологизатор. Историята е набор от факти и
Коментари Харесай

Проф. Стоянович: Фердинанд превръща България от едно постазиатско пространство в европейска държава

" Аз съм уверен демитологизатор. Историята е набор от обстоятелства и едно рационално и обикновено осмисляне на тези обстоятелства, тя не може да е пожелателна ".

Това сподели пред БНР историкът проф. Петър Стоянович от Института по история на Българска академия на науките, създател на монографията " Фердинандеум ", която показа в предаването " Неделя 150 ". 

" Покрай това, че имаме огромен неуспех в края на Първата международна война на три поредни опита българското историческо землище да се сплоти и народът да заживее дружно, ние сме зачеркнали всичко и всички, отпред с основния жертвен агнец. И до момента всички политици от тази ера - от края на 80-те години до 1918 година - се загатват с положително, да не приказваме за военните, тям няма нито един провален, всички се четат на тези зари-проверки, дори хора, които са се посочили некадърни. Нацията има потребност, като е наясно, че възхвалява някого без съображение, постоянно би трябвало да има един виновник, който да заплюе ", изясни той. 

Историкът показа, че не превръща монографията " Фердинандеум " в библия, само че е несъмнено, че Фердинанд е индивидът, който е основата на това България да се трансформира от едно постазиатско пространство в европейска страна.

" Сега, в последните 30-ина години, внезапно изнамерихме Европа и НАТО и се втурнахме да станем част от тях, популярност богу! Европейски Съюз и НАТО са последната котва, която ни държи в някаква цивилизованост към момента. Забравяме обаче, че 1 век по-рано България е използвала европейското законодателство, почнала е да построява, да играе в театрите, да прави първите филми, да основава войска и така нататък по безусловно европейски модел. При това го е направила за 25 години и сполучливо. Докато сега на улицата всеки втори се пита защо ни е тая Европа, ние елементи ли сме от нея? И до през днешния ден нашего брата споделя, че отива в Европа и по-късно се връща. Къде се връщаш ти? Ти не се връщаш в Европа! Ние всекидневно слагаме под въпрос това и прекрачваме някаква граница ", разяснява историкът.

По думите му европеизацията, каквато я познаваме и тогава, и в този момент - не е повсеместна, няма по какъв начин да обеме целия народ:

" Цялата класа водачи на народа в края на 19 век, без значение накъде гледа - наляво или надясно, е ориентирана към европеизацията и модернизацията. Никога не се чуди в Ориента ли да върви, или в Новочеркаск. Тя знае накъде отива - тя желае Лондон, Париж, Берлин и така нататък ".

Проф. Стоянович посочи разликата в качеството на законотворците тогава и в този момент:

" Като погледнете днешните - всеки петък се сменя по нещо в някой от главните закони - ви излиза наяве за каква европеизация приказваме. Модернизация същинска - от хора, които са осмислили Европа, а освен да могат да пътуват, като имат едно тескере ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР