Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от

...
Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Броенето на разписките от машините е риск за изборния процес

" Аз съм твърдо срещу решението за преброяване на разписките от машините за гласоподаване. Това е риск за изборния развой " , сподели Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и представител на комисията в неделя пред БНР. Той посочи, че не е участвал на съвещанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите инструкции за машинното гласоподаване на изборите на 14 ноември.

Томов съобщи, че би призовал сътрудниците си в ЦИК да анулират това решение , което, по думите му, може да сътвори доста проблеми на секционните изборни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, неточности:

" Всички досегашни контролни инспекции на разписките от машинното гласоподаване не са дали индикация за злотворен програмен продукт или неточности при машинното преброяване. Грешките, които са регистрирани, са човешки ".

Той акцентира, че тази процедура обезсмисля машинното гласоподаване :

" Главното му преимущество е да имаме регистриран резултат без човешка интервенция , която постоянно е по-ненадеждна и в доста случаи е манипулативна. Получава се парадокс - хвърляме пари да въведем машинен избор, а се връщаме към технология на инспекция на резултат с ръчно преброяване. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с мотора , който има ".

На последните избори имаше единствено контролно преброяване на разписките от машините. То се организира в 1343 секции в страната и над 30 отвън нея. При контролните секции в чужбина имаше известно разминаване, а резултатите от тези в страната се забавиха извънредно доста.

Обществения съвет към ЦИК тогава установи, че " не открити индикации за грешки в резултатите от машинното гласоподаване. Прегледът на документите обаче сподели, че методът за преброяване на разписките от машината на равнище секция е обезсърчителен ".

Цветозар Томов акцентира пред БНР, че предпочитан ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е формалният документ - това е записано в Изборния кодекс :

" Досега неточност в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има неточности, те ще са при ръчното преброяване на разписките ".

Според него главният мотив за преброяване на контролните разписки може да бъде обвързван само с вероятно безпокойство от внедряване на злотворен програмен продукт в машините и вследствие на това да е компрометирано отчитането на резултатите:

" Проверката на една такава догадка обаче въобще не изисква да се броят всички разписки от всички изборни секции, което е голямо натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна инспекция ".

Към момента Централната изборна комисия е оповестила откриване на 753 секции за гласоподаване зад граница за изборите на 14 ноември, 208 ще са секциите с по две машини в чужбина.

Цветозар Томов изрече мнение, че поради мощната Covid вълна са нужни още ограничения за метода на гласоподаване на хората , тъй като има доста карантинирани и изолирани жители и терзанието е дали ще има задоволително мобилни урни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР