Аз съм шпионин, скрита лимонка, призрак, човек с две лица.

...
Аз съм шпионин, скрита лимонка, призрак, човек с две лица.
Коментари Харесай

Шпионски роман, отличен с Пулицър става сериал

" Аз съм разузнавач, скрита лимонка, фантом, човек с две лица. Едва ли е изненада, че владея и две съзнания. Не съм някакъв неразбираем мутант от комикс или филм на ужасите, въпреки някои да се отнасяха с мен като с подобен. Просто умея да преглеждам всяко нещо от двете му страни... ” Така стартира " Съпричастният ” – завладяващият дебютен разказ на виетнамско-американския публицист Виет Тан Нгуен, донесъл му международна популярност, премия " Пулицър ” и други влиятелни оценки. Изграден под формата на самопризнание от страна на основното настоящо лице – неназован комунистически разузнавач, сюжетът се концентрира върху Виетнамската война и последствията от нея, като преглежда тази другояче постоянно експлоатирана тематика от значима и непозната позиция.

Написан през 2015-а, романът излезе на български с логото на издателство " Кръг ” в майсторския превод на Майре Буюклиева и с грабваща вниманието корица от Ина Христова. През 2024-та по него потегля минисериал на HBO, продуциран от Робърт Дауни Джуниър, който се превъплъщава в няколко от негативните персонажи в историята.  Едновременно трилър и обществена ирония, " Съпричастният ” улавя ужаса и глупостта на Виетнамската война, представяйки в нова светлина бурните събития около окончателното евакуиране на американците от страната в средата на 70-те години.

Романът обаче надскача историческия си подтекст и изследва доста по-универсални, значими и постоянно настоящи тематики: непреодолимите културни разлики сред Изтока и Запада, тежестта на имигрантския живот, несъгласията в човешката природа, търсенето на еднаквост, силата на другарството... Изпълнена с тъмен комизъм, динамичност и съспенс, само че в това време изтънчена и сериозна към американската агитация, надълбоко вкоренена в международната попкултура, прозата на Виет Тан Нгуен е сравнявана с тази на майстори като Джоузеф Конрад, Греъм Грийн и Джон льо Каре. Анони мният повествовател – наследник на виетнамка и французин, човек, разкъсван трагично сред два свята, работи като къртица във висшите ешелони в Сайгон.

След като през 1975-а градът дефинитивно пада под напора на Виетконг ( Народния фронт за избавление на Южен Ви ­етнам ), той е евакуиран в Съединени американски щати дружно с други оживели военни от Южен Виетнам и продължава шпионската си активност в образуваната в Лос Анджелис имигрантска общественост. Но двойственият живот на изтерзания воин и психическата война у него скоро ще се усложнят страховито, откакто се включва в обречената задача на бежанците да се върнат в родината и да я отвоюват назад от комунистите.  " Силна доза несантиментален натурализъм, фалшифициран с щипка зверски идеализъм – това се пробвах да реализира със " Съпричастният ” –  споделя Виет Тан Нгуен в изявление за " Гардиън ". – Ролята на писателите е в две направления. Може да представим най-ужасните неща, които човешките същества си предизвикват едно на друго, и по този начин да напомним на читателите, че нехуманността е част от хуманността. Но в лицето на тази жестока истина може също да си представим най-хубавото, на което е способно човечеството, и по този начин да предоставим метод за превъзмогване на предишните спорове, наследената мъка и равнодушния ни табиет да одобряваме личната си грубост. ”   

Виет Тан Нгуен (1971) е публицист и академични учител, роден в Южен Виетнам. Едва четиригодишен, директно след рухването на Сайгон под властта на комунистите, се открива със фамилията си в Калифорния. Тези бегли първи мемоари и имигрантските му прекарвания се трансформират в ядрото на дебютния му разказ " Съпричастният ", донесъл му международно самопризнание и известност. Освен него Нгуен има в библиографията си още един разказ, алманах с разкази и две нехудожествени книги. Редовен помощник е на " Ню Йорк Таймс ", където написа главно на тематика имиграция, бежанци, политика, просвета и проблемите в Югоизточна Азия. Преподава британска литература, американистика и етнология в Университета на Южна Калифорния.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР