Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в

...
Аз съм последният човек, който може да бъде заподозрян в
Коментари Харесай

Служебният вицепремиер Иван Демерджиев: Ще има развитие по темата с „Хемус“

Аз съм последният човек, който може да бъде обвинен в работа с ГЕРБ. Учуден съм за какво Бойко Рашков първо не организира диалог с мен, преди да организира диалог с медиите. Това сподели за БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

" Не бих направил арест, в случай че не съм уверен, че са налице всички предпоставки за това и нямам постоянни, съществени и солидни доказателства. Целта на един арест не може да бъде самоцел, а да бъде първа стъпка към едно съществено следствие, което да докара до изправяне на този човек пред съда и до наказване. Когато един арест се случи по метода, по който протече този арест, резултатът е тъкмо противоположен. Няма никакъв смисъл да трансформираме хора, които би трябвало да бъдат деликатно разследвани, в жертва “, сподели още Иван Демерджиев.

" За три месеца могат да се развият доста следствия и да се съберат доста доказателства от полицията, тъй че след тези 3 месеца да има съществени формирани производства против хора, стоящи извънредно високо в йерархията. Нататък има единствено веднъж - да ги внесем в прокуратурата, само че ще ги внесем в прокуратурата, когато сме събрали доказателствен материал, който не може да бъде заобиколен. Разговаряли сме с правосъдния министър Крум Зарков, че по линия на пълномощията му той ще може и ще упражни контрол какво се случва с тези каузи, когато влязат в прокуратурата - дали се работи по тях, или ще бъдат поставени на трупчета ", разяснява Иван Демерджиев.

Във връзка със случая с автомагистрала " Хемус " Иван Демерджиев съобщи, че има един обвинен и две правосъдни производства, само че акцентира, че целият случай е доста по-мащабен от тези две правосъдни производства: " Като не ги търси прокуратурата - би трябвало да ги търси полицията, а не ги е потърсила задоволително интензивно. От встъпването ми в служба ревизирах по какво се работи, извикал съм работещите по случая служби, дадох инструкции по какво не е работено задоволително, влязохме във взаимоотношение с Национална агенция за приходите по този въпрос и ви убеждавам, че много сила ще се влее по тази тематика и ще има развиване ".

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи акцентира, че служебното държавно управление не е ревизионно, а е държавно управление, от което се чакат " дейности по стабилизиране на обстановката ": " Не мога да си разреша да проверявам никого, тъй като за мен е по-важно по какъв начин работя аз от първия ден, в който съм встъпил. Никой не ми е сложил такава задача ".

" Трябва да е ясно, че прокуратурата не може да се слага под общ знаменател. Полицейските чиновници на доста места работят добре с прокуратурата. Ако желаеме резултати, би трябвало да се работи добре с прокуратурата, където тя е склонна, подготвена да извършва функционалността си. Това не значи, че ние ще се прегърнем с прокуратурата и ще си затворим очите, където има безучастие и каузи на трупчета, в противен случай. Когато се натъкнем на тези случаи, те ще бъдат сведени до знанието на Министерството на правораздаването и с пълномощията, които има министърът на правораздаването, ще бъде изработен опит да се ревизират деликатно и да се накарат органите, които в някои случаи отчетливо бездействат, да се задействат или най-малко да понесат отговорност за това безучастие. Да бъде сезиран Висш съдебен съвет. Не поставям под общ знаменател сред институцията Прокуратура на Република България и лицето Иван Гешев “, съобщи Иван Демерджиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР