Аз съм надарен от Бога. Голям късметлия съм и съм

...
Аз съм надарен от Бога. Голям късметлия съм и съм
Коментари Харесай

Изложба в Смолян на гайдаря бай Диньо - живо човешко съкровище

" Аз съм талантлив от Бога. Голям късметлия съм и съм доста благополучен. Около мен има музика, ария и постоянно е радостно при мен. Радостното е, че имам почитатели и в моето семейство. Имам трима внука и една внучка, които свирят на гайди. Отделно се занимават с друга музика, акордеони, танци. Проявяват интерес към правенето на гайди и внуците, и зетьовете. Така че занаятът ще продължи и след мен ". Това съобщи гайдарят, майсторът и учителят Костадин Илчев (бай Диньо) след откриването на галерия, отдадена на него в Регионалния исторически музей - Смолян.
" Тази галерия е замислена от цяла година. Освен, че е почетен жител на Смолян, Костадин Илчев е притежател на едно характерно отличие за страната. Той е живо човешко богатство. Само 30 феномена на нематериалното културно завещание в България са вписани в специфичната листа за живи човешки съкровища ", съобщи шефът на музея Таня Марева.

Само 6 от вписванията са на самостоятелни носители, а Костадин Илчев е единственият в страната, вписан в две от сферите на нематериалното завещание - " обичайно свирене " и " обичайни занаяти ".
По думите на Марева бай Диньо е едно от актуалните, емблематични лица от неповторимото родопско гайдарство. Културен феномен, който няма доста аналогии в света.
„ Тази галерия с изключение на като огромна респект към родопското гайдарство и към лицето, вписано във въпросната листа, я одобряваме като неповторим факт, който е продължение на наш стихотворец ангажимент - да вършим популяризация на активността му. Тя носи знака на 2018-та Европейска година на културното завещание. Това е вторият знак, дошъл в Смолян и колкото и да е нескромно, отново принадлежи на РИМ – Смолян “, добави Таня Марева.
За изложбата с изключение на Община Смолян са помогнали студенти от факултета за художествени изкуства на НХА за дизайна.

Авторът на изложбата Валя Йорданова – организатор в музея, призна, че за нея това е било огромна чест, извънредно наслаждение, по едно и също време лесна и сложна задача.
" Лесна, тъй като всички вие го познавате и знаете какъв брой доброжелателен и радушен човек е той. С него се работи с изключителна лекост. Трудна, тъй като си давах сметка, че всеки от вас, който работи, учи от него и го познава, носи в съзнанието си своите показа, своите прекарвания, своята визия за бай Диньо ", сподели Йорданова.
Част от фотодокументални табла показват емблематичните от близкото минало гайдари, гайдарски дуети, майстори на инструмента. Посетителите на изложбата може да видят фрагменти с паметните гайдари Стефан Захманов, Лазар Каневски, Апостол Кисьов, Михаил Калфов, Дафо Трендафилов, Георги Марков, който през 1951 година е сниман в развой на направа на дървените елементи на гайдата с един първичен ръчен струг.
Има роман за първите стъпки на майстора бай Диньо с инструмента и за любовта му към него. Първите му учители по свирене на гайда- Илия Ружинов, Манол Лалов, и първите му учители по направа на каба гайди - Пейо Лалов, Анастас Иванов (бай Тасо). Бай Тасо е посочил най-вече тънкости в направата на гайди на бай Динко и дълги години работят в ДЮФА " Орфей " - Смолян.
Костюмът в една от отвесните витрини е персоналният костюм на бай Тасо, подарен през 2015 година от доктор Тодор Пелтеков и Анастас Марински. Има и една доста дребна част от голямото подаяние, което година по-късно направи неговата щерка.
Повече от 40 години Костадин Илчев неуморно, самоотвержено продължава да увлича в магията на родопската гайда толкоз доста почитатели, за което цялата смолянска общност и страната му дължи едно голямо " Благодаря ".
В откриването на изложбата се изявиха част от 333-те гайдари, които свириха на сцената на НДК под неговото основно дирижиране през 2012 г и бяха вписани в Книгата на върховете на Гинес. Има няколко одобрени музикални обединения, чиито ръководители са ученици на бай Диньо - гайдарски състав в с. Момчиловци ", оркестър " Тъпани и гайди ", гайдарски състав " Родопчани " - Пловдив ", „ Петко челник " и най-младата - " 101 каба гайди - Ню Йорк ".
„ Много се вълнувам. Искам да благодаря на уредниците от музея " Стою Шишков ". Този труд, който са положили тук, им е коствало доста време, доста работа, само че и вие ще кажете - изложбата е станала прелестна. Да са живи и здрави, да вършат още доста такива изложения. Благодаря и на вас, които уважихте това мероприятие - да дойдете тук, да го споделим дружно “, сподели през сълзи Костадин Илчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР