Аз съм много доволен от това, което видях на заседанието

...
Аз съм много доволен от това, което видях на заседанието
Коментари Харесай

Доц. Мангъров каза за теста си за COVID и добави: Стига с тази телефонна медицина

Аз съм доста удовлетворен от това, което видях на съвещанието на Министерски съвет. От всички събрани там, най-трезво разсъждаваше министър председателят Борисов, даже по-разумно от професорите. Това, което видях ме обнадежди, че ние ще се оправим с пандемията. Това съобщи доцент Атанас Мангъров, шеф на Covid отделението в Инфекциозна болница в София в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.

„ Имаше разногласия. Аз подкрепям това, че страни, които се затвориха доста по-рано те имат доста по-лоши медицински резултати от нас. Освен това ние сме по-слабо наранени стопански от други страни. Това е една въздушно-капкова зараза, която не може да се бори със затваряне “, безапелационен бе той.

„ Има хора, които са удовлетворени, че ме виждат. Хората, които ме търсят се нуждаят от помощ и остават удовлетворени “, акцентира доцент Мангъров във връзка хората, които го приканиха да си подаде оставката.

„ В Коронавирус отделения лежат хора, които са с по-тежки признаци. Тези, които фактически имат потребност да са в болница в Коронавирус отделението при мен са не повече от 30 души от общо 80. Има такива, които са в лечебните заведения от боязън “, обясни инфекционистът.

„ При вирусните инфекции острата фаза на болестта завършва за най-много 5-10 дни. При Коронавирус острата фаза е към 15 дни. Т.е. към три пъти повече. Единственият смисъл да влезе човек в болница, в случай че има дихателна непълнота или се нуждае от интубиране. Може да му се дават 2-3 антибиотика, само че те няма да повлияят на белодробните промени. По думите му даже пациентите с бактериална бронхопневмония могат да се лекуват у дома. Няма окончателно лекуване на COVID-19. Има софтуерно време, през което протича заболяването, и болният би трябвало да се държи жив “, изясни доцент Атанас Мангъров.

„ Идват пациенти сухи като стафиди от дехидратация. Първото, което би трябвало да се направи за подобен пациент е да се успокои и да не чака да оздравее преди 15-ия ден. Той би трябвало да си стои у дома, да си почива, спокойствието е доста значимо. Това се лекува, както строшен крайник. Този човек би трябвало да приема задоволително течности, да пие лекарства, които не съсирват кръвта, като Аспирин или Антистенокардин. При главоболие да пие аналгетик. Не бива незабавно да се смъква температурата на болния, тъй като това е защитна реакция на организма. Ако в края на лекуването няма смяна, е хубаво да се извика доктор “, акцентира лекарят.

„ Доболничната помощ е абдикирала от своите отговорности. Личните лекари би трябвало да застанат на местата си и да лекуват. Стига с тази телефонна медицина. Това са лекари и в случай че те не си извършват отговорностите, няма да има потребност от тях “, заключи доцент Мангъров.

„ Карантинните ограничения би трябвало да се разхлабят. Полза от тях няма. Трябва животът да продължи, само че ограниченията да се съблюдават. Трябва да се научим да живеем с този вирус “, още веднъж съобщи началникът на Коронавирус поделение.

„ При COVID-19 се умира не от бактериалните затруднения, а от вирусните. Няма потребност всеки с позитивен тест да влиза в болница. Когато болничното заведение се изпълни няма да има кой да се грижи за тях. В последна сметка смъртността не е толкоз висока “, акцентира той.

В края на ртазговора той разкри, че последният му тест за COVID-19 е негативен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР