Аз съм кмет от 35 години, това свлачище е от

...
Аз съм кмет от 35 години, това свлачище е от
Коментари Харесай

Кметът на Търън разби експертите: За свлачището след Смолян има индикации от 20 г.

Аз съм кмет от 35 години, това свлачище е от 20 години и беше въпрос на време по кое време ще се случи, съобщи кметът на село Търън Явор Говедаров на среща с регионалния шеф и кмета на Смолян. Недялко Славов и Николай Мелемов през днешния ден се срещнаха с поданици на Търън и близките села, до които достъпът е усложнен две седмици откак се срутиха големите скални парчета по пътя сред Смолян и Мадан.
Говедаров отсече, че са ставали голям брой повреди и свличания през годините, просмуквало е от водопровода, а в този момент има свличания и на други места.
" Много хора питат: „ Защо вършиме обходния път за Смолян през с. Влахово? “. Това за мен е най-правилното решение, тъй като по пътя Смолян - Мадан има и други евентуални свлачища. Ако има обходен маршрут и по главния път отсега нататък още веднъж стане свлачище, ще има от къде различно да минава трафикът. Още повече като се отвори ГКПП-Рудозем, това ще е от огромна изгода за региона, с решението за обходния път се гледа перспективно напред в годините ", сподели Говедаров.
Село Търън е най-голямо от 11-те откъснати обитаеми места. Там е средищното учебно заведение за региона. Засегнати директно от срутището са към 3000 души.
На срещата стана ясно, че обходният път към този момент е продънен и от сряда стартира чакълирането му. Шефът на компания „ ИСА 200 “ Юлиян Инджов през вчерашния ден заяви, че по обходния път ще могат да минават освен леки коли, само че и камиони до 12 тона.
" Много хора споделят за какво се проспа толкоз години да се укрепи това свлачище. Много държавни управления са минали и са гледали, че има свличания по този път, само че в този момент се откриха средства, и то много, и се взе решение да се реши казуса коренно. С стартирането на безплатния транспорт от общината и от спонсори общественото напрежение в селата спадна. Всеки ден 37 деца от Търън пътуват за Смолян с рейсовете, обезпечени от общината по обходния маршрут. Нямаме страдащи хора и доста заболели, съществени хранителни артикули се зареждат ", сподели още Говедаров. Болните от там по спогодба със Спешна помощ ще се транспортират към Мадан.
Относно предвидимостта на свлачището обаче Явор Говедаров се застрахова по този начин: „ Само Господ, Аллах и Буда знаят, според кой от тях е на промяна “.
Кметът на Подвис Радослав Чаушев съобщи, че с сътрудника си от село Тикале Юри Кацаров от време на време през годините са правили оглед на остаряла част на свлачището, която се обединила в този момент с новото ненадейно срутище, за което нямало никакви индикации.
" Това, че бързо се взе решение за обходния път и с положителния синхрон сред страна и община доста бързо реагирахме, с цел да подадат заявления от притежателите на частни парцели, през които минава различния път още в неделя. Целта беше да не се губи никакво време, с цел да е подготвен допустимо най-бързо. За общината най-важното е, че няма потърпевши и бедстващи хора и да се помогне на хората от обитаемоте места с всичко от битов темперамент. За свлачището дават отговор експертите, тъй като за него би трябвало да се приказва професионално и механически ", сподели кметът на Смолян Николай Мелемов. За обходния път се отчуждават 6 частни парцела.
" Решението за трайни укрепителни мероприятия на свлачището е най-хубавото. Държавата се оправи, не е проспала нито час, откогато е зародила тази спешна обстановка. За мен успокояващото е, че държавните институции взеха най-правилните решения - първо с обходния път, който е с допустимо най-широк габарит и с всички отводнителни мероприятия, поради това, че е в комплициран планински терен. Това решение за обходния път и трайното и дълготрайно подсилване на срутището мисля, че е най-правилното. Струва си да изтърпим неудобството, което несъмнено ще има “, съобщи регионалният шеф Недялко Славов.
Той добави, че община и страна са обезпечили обходни направления и в допълнение рейсове.
„ Считам, че оптимално интензивно се работи по построяването на обходния път и след неговото стартиране не чакам напрежение ", сподели Славов.
По думите му страната поема цялата финансова тежест за подсилване на срутището и новия обход като една част от нужните средства ще са от бюджета на АПИ, а друга – през Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет.
От ВиК регистрираха, че имат подготвен план, в случай че възникне повреда на водопровода над срутището, което е на 20 метра от него. Засега няма проблеми и с далекопровода за високо ел. напрежение над свлачището.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР