Аз съм добре информиран реалист. Ако това беше така, нещо

...
Аз съм добре информиран реалист. Ако това беше така, нещо
Коментари Харесай

Пендаровски: Промените в Конституцията няма да бъдат приети до края на октомври

" Аз съм добре осведомен реалист. Ако това беше по този начин, нещо в Народното събрание трябваше да се случва. Осем индивида (колкото са нужни, с цел да се реализира болшинството от две трети) не могат да паднат от небето. Не виждам индикация за такова нещо. Всички депутати от ВМРО-ДПМНЕ са подписали нотариално заверени заявления, че няма да гласоподават за промени в конституцията, въпреки тези заявления да нямат правна тежест и допускам, че е пиар ", уточни Пендаровски в изявление за ТВ 21, представен от Българска телеграфна агенция.

Определянето на преговорната рамка за страната като " български диктат " наскърбява всички, преди всичко Франция. За нея са дали своят вот всички страни членки на Европейски Съюз, включително и България и не трябва да определяш България, като толкоз авторитетна страна, че да може да убеди и Франция и Германия за този " български диктат ". Когато тук идват представители на други страни опозицията не приказва за " български диктат ", те споделят, че като дойдат на власт ще обезпечат болшинство от две трети с цел да бъдат гласувани измененията в конституцията, сподели Пендаровски.

Според него в случай че измененията в конституцията не се случат е допустимо Северна Македония и Албания да бъдат отделени по пътя им към Европейски Съюз.

" Плаши ме това, че не можем да реализираме вътрешен народен консенсус по основни въпроси. Можем да спорим за всичко, само че НАТО, Европейски Съюз са страгегически интерес на страната ", сподели Пендаровски.

Попитан за това дали е належащо парламентарните и президентските избори през идната година да се проведат настрана или дружно, Пендаровски уточни, че решението за това е на Народното събрание, а за установяване на датите е належащо политическо съглашение.

А във връзка причините на опозицията, която упорства изборите да бъдат две в едно поради опасения, че е допустимо изборната интензивност да не доближи нужният предел от повече от 40% от гласоподавателите, Пендаровски акцентира, че в случай че огромните политически партии вземат участие в изборите, ще има изборна интензивност над 40% и в случай че ръководителят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е уверен, че опозиционната партия води в социологическите изследвания, не би трябвало да се опасява да отиде на избори, когато и да се проведат те.

" За мен е значимо да чуя какво мислят жителите за тези четири години, тъй че тогава ще приказвам с партиите за поддръжка ", сподели Пендаровски в отговор на въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат на идните президентски избори. За него изказванието на ВМРО-ДПМНЕ, " че единствено в тази партия има 22 индивида, готови да бъдат президент на страната, е пренебрежение на президентската институция ".

По думите му измененията в Наказателния кодекс не са били признати, с цел да се амнистира някогашният министър председател Никола Груевски, който месец и половина след направените промени към момента е в Будапеща, само че същите промени са облагодетелствали сегашни функцонери от ВМРО-ДПМНЕ.

" Опозицията ме упреква, че с подписването на указа за измененията в Наказателния кодекс съм ухажвал СДСМ и ДСИ, с цел да ме поддържат за втори президентски мандат, а измененията в Наказателния кодекс се вършат, с цел да облагодетелстват в бъдеще сегашните ръководещи, когато към този момент няма да са във властта, с цел да не носят отговорност. Ако е по този начин, дано обяснят по какъв начин тези промени облагодетелстват представители на ВМРО-ДПМНЕ като Антонио Милошоски, Игор Янушев, Миле Янакиески, Димитър Димовски ", съобщи Пендаровски, съгласно който е значимо да стане ясно за какво делата за корист със служебно състояние в Северна Македония съзнателно се бавят.

До края на месеца ще бъде призован Съветът за сигурност, на който ще бъде разисквано протичащото се в Украйна, Израел и Косово, уточни Пендаровски.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР