Аз разбрах, че въобще романът участва в конкурса, когато излезе

...
Аз разбрах, че въобще романът участва в конкурса, когато излезе
Коментари Харесай

Вулкан стана Роман на годината”, Елена Алексиева обаче върна н...

„ Аз разбрах, че изобщо романът взе участие в състезанието, когато излезе късият лист с номинациите и то тъй като ми се обадиха мой другари, с цел да ми кажат, че романът е там ”, съобщи тя, споделя журналистът Николай Беремлийски по NOVA.

Журито на състезанието се пази в загадка, за да се избегнат опити за оказване на напън. „ Нито съм имала някакъв контакт, нито съм знаела въобще кой е в него. Първо тъй като по принцип не се интересувам от такива неща и това кой в кое жури е и второ, защото то се пази в анонимност, в загадка. Що се отнася до това по кое време съм схванала кой е в журито – разбрах, когато стартира самата гала ”, съобщи още Алексиева.

 

Оказва се, че в състава на комисията влиза и редакторът на романа на Елена Алексиева – доцент Борис Минков, което съставлява спор на ползи.

„ Смутих се от това. Някак се зачудих за какво се е стигнало до такава степен в случай, че в издателското каре на всяка от книгите доста ясно написа кой е редакторът на съответната книга. Има жури, има правилник, има уредник на състезанието и най-после, но в действителност първо по значимост – има редактор, който знае, че е редактор на тази книга ”, съобщи той.

 

От Националния дарителски фонд „ 13 века България ” изпратиха позиция до медиите, в която обясниха, че членовете на комисията подписват декларация за спор на ползи и поемат уговорката да уведомят останалите в случай че има мотив за терзание.

 

В нарушаване на разпоредбите, доцент Минков не е уведомил журито за своите обвързаности, в качеството му на редактор на романа. При определянето на романа победител, също е упражнил правото си на глас, което опонира на условията. Отговорността е и на останалите членове, в това число и на Председателя на журито, така като в титулната страница и в издателското каре на книгата е изписано името на господин Минков, като редактор, за което никой не е алармирал.

„ И различен път съм дал своя вот за романи, които съм редактирал. Никога не е имало кой знае какво пазарене за това дали имаш или нямаш право. Литературните хора по различен метод спорят. Малко преди да стане цялата тази работа, се сетих какво би могло да се случи. Аз съм обвързван с огромна част от българската литература. Това значи на практика аз в никакъв случай да не бъда участник в жури - оттук насетне няма да бъда в никакъв случай, давам обещание го тържествено, само че не считам, че това е заслужено. Няма необвързано жури. Не му е работата да бъде независимо журито - това е също простотия и нелепост и агитация. Всеки има своите желания - постоянно е било и по този начин и постоянно ще бъде. Работата на журито е да балансира всички вероятни желания ”, счита доцент Борис Минков.

Мнение по случая изрази и Амелия Личева – професор по доктрина на литературата в Софийски университет „ Св. Климент Охридски ”. В профила си във Фейсбук тя моли комисиите в сходен вид състезания към този момент да не бъдат анонимни. Тя приканва и за незабавни ограничения от страна на всички забъркани, защото „ е нарушен Уставът, което компрометира и тази българска литературна премия ”.

 

„ Това беше обстановка, в която трябваше да се реагира не тъй като си представях, че Елена Алексиева ще върне премията, не желаех това да падне по някакъв метод към нея. Просто тъй като беше мотив да се реагира за нещо, което от дълго време е обсъждано в средата и което желаеме да реализираме – анонимността на журитата да завърши. Колкото повече лансираме тази концепция, толкова по-зле и опорочени стават състезанията. В последна сметка от всичко това пострадала се оказа Елена Алексиева, което е тъжно ”, счита проф. Личева.

 

Проблемната обстановка предизвика писателката да се откаже от премията и 11-те хиляди лв., които вървят дружно с нея. В позицията си от фонда към момента не прецизират какви ще са точните дейности, които ще се подхващат по проблема.

И до момента в който другите версии за този скандал витаят в общественото пространство, създателят Елена Алексиева поучава всеки да човек да потърси своята истина. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР