Аз от известно време се моля на ЦИК да дойдат

...
Аз от известно време се моля на ЦИК да дойдат
Коментари Харесай

Изборен наблюдател донесе в ефира изборен протокол от Африка, за да покаже колко е просто

Аз от известно време се апелирам на ЦИК да дойдат в телевизионно студио и да показват по какъв начин ще става снимането на бюлетините с мобилни телефони и тъкмо какво би трябвало да се вижда на фрагментите. Към момента никой не знае по какъв начин тъкмо би трябвало да се реализира процедурата, тъй като е нещо ново. 

Това разяснява пред Нова тв Стоил Стоилов, избирателен наблюдаващ. 

Час по-скоро би трябвало да се направи тази проява, да се огласи това нещо в елементи, защото изборната администрация е към 80 000 индивида, уточни той.

От доста време слагам още един въпврос. На базата на какви разбори ние вършим тези вложения - харчим 60 млн. лева за машини, които несъмнено са нараснали до 100 млн. лева дружно със софтуера и останалото. Но къде е анализът? Някой отговори ли на въпроса за какво протоколите са сбъркани, за какво имаме недействителни гласове, разяснява той.



Нося протокол от президентски избори в Африка. Това е една страничка, където има десетина цифри, уточни той.

Да, много прегледно наподобява и няма нищо задраскано, разяснява Виктор Николаев. 

Нося ви протокол от наши избори, които са на няколко страници. Нямаме разбор и отговор на въпроса за какво имаме толкоз сбръкани протоколи от изборите. На дизайна на протокола ли се дължи, на необразовани членове на комисиите ли, които се сортират от партиите, разяснява още той.

Същата е работата и с недействителните бюлетини. 2015 година имаме 14% недействителни гласа за локални избори - малоумен бил българския гласоподавател. Да, но 2017 година на парламентарни те стават 5% недецйствителните бюлетини. Значи улегнал е гласоподавателя, само че две години по-късно на избори отново се стига до 15% недействителни гласове на общински избори, уточни той.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР