Аз не виждам коалиция с ГЕРБ след изборите. Евроатлантически съюз

...
Аз не виждам коалиция с ГЕРБ след изборите. Евроатлантически съюз
Коментари Харесай

Асен Василев: Работата на управлението е да решава проблемите, а не да плаши хората с тях

Аз не виждам коалиция с ГЕРБ след изборите. Евроатлантически съюз е неверен метод да се мисли за бъдещето, верният е прагматичен, какво е най-хубаво за хората, споделя някогашният вицепремиер и финансов министър

Още акценти:

Политическа партия няма други червени линии, също така да не се краде. И да не се сменя геополитическата ориентировка на страната. Видяхте какво има на „ Капитан Андреево “, какво има в пътното строителство. Където погледнете, има няколко огромни компании, които изпиват целия запас, и по-късно „ няма за това “, „ няма за друго “

Със Има Такъв Народ не може да има каквото и да било взаимоотношение. Не единствено ние, а и останалите сътрудници се убедиха, че с тях не може да има нещо, което да се съблюдава

Какво ни е коствало вътрешно прекъсването на газа, ние си знаем. Но не сме правили щабове. Нашата отговорност е да решаваме проблемите, а не да плашим жителите с тях. Много неприятно ще е в случай че в този момент тръгнем да купуваме не на база най-хубава цена, а под някакви политически давления

Наскоро видях разбор, съгласно който против Кирил Петков, и против мен, единствено за месец, има написани 3500 очернящи публикации. Това е съществено финансирана акция за писане на всевъзможни нелепости. Надявам се българските жители да са задоволително мъдри, с цел да отсеят значимото от измислицата

Толкова ли тревожна обстановката в енергетиката, която оставихте, господин Василев, та служебният кабинет направи щаб, който ще работи непрекъснато?

Не. Ситуацията не е тревожна. Беше такава, когато получихме отвод от „ Газпром “ да си извършва доставките. За няколко часа успяхме да се организираме тогава. В момента има обезпечени седем карга, които са в границите на контрактуваните от Европейски Съюз с един от най-големите експортьори на Съединени американски щати. За първите два от тях има обезпечени и слотове за приемане в Ревитуса. Всеки миг би трябвало да проработи и новото уголемение на Ревитуса и както сподели гръцкия външен министър има опция за приемане на останалите карга. Така че „ Булгаргаз “ просто би трябвало да съобщи използването на другите слотове. Няма проблем с приемането на газа, цените са малко по-ниски от борсовите. Така че, за мен е учудващо за какво служебният кабинет толкоз се е тормозил. Вероятно тъй като ние в тази обстановка живеем от април, а някой влизайки за първи път в нея, тя му се коства по-притеснителна. Според мен е доста значимо да не изпуснем питомното до момента в който гоним дивото.

Намеква се, че ще се търси още веднъж „ Газпром “, че ще се търсят дълготрайни договори…

Такава е обстановката в цяла Европа. По контракта с „ Газпром “ ние всеки ден изпращахме поръчката и всеки ден не получавахме газ. На два пъти ни бе връщано заплащане. Така че, аз не виждам какво повече би могло да се направи, откакто „ Газпром “ отхвърля да извършва настоящия си контракт. И освен с нас. Видяхме, че даже компании, които одобриха новия метод на заплащане, и те не получават въобще, или получават мощно лимитирани количества. Очевидно е, че с газа се прави политика..

Опасявате ли се от връщането на „ Газпром? Очаквате ли се да се спекулира прекалено много с неналичието на газ, с доставките, с танкерите, с медиаторите?

Може да има всевъзможни спекулации. Честно казано не мисля, че имаме от какво да се тормозим. Много неприятно ще е в случай че тръгнем да купуваме не на база сигурност на доставките и най-хубава цена, а на база някакви политически давления.

Може би служебният кабинет ще играе против вас предизборно и газът ще е една от темите…

Би било неверно по политически аргументи, да се взимат такава решения. Два месеца след началото на война, получавахме газ от Русия, и си плащахме до момента в който Газпром едностранно не спря доставките. Успяхме да договорим и дерогация, с цел да продължим да получаваме съветски нефт. Така че въобще газът не би трябвало да бъде въпрос предизборна битка. Трябва да се вземе решение според от това какво е най-добре за българската стопанска система, и за българските жители. „ Газпром “ се държи непредсказуемо към доста по-големи страни и стопански системи, та какво остава за нас.

Казват, че било пристигнало времето за дясно-центристка коалиция. Дали? Ако да, сред кого и кого, я виждате вие, от Политическа партия?

Аз не съм чул десните партии като Демократична България и ГЕРБ да желаят да се сплотяват. Що се отнася до Политическа партия, ние сме напълно центристка партия. Дори бяхме атакувани поради мощния обществен съставен елемент в политиката ни – за това, че се погрижихме да няма пенсионери под линията на беднотия, да има данъчни облекчения за младите фамилии, да се усилят заплатите на учителите, на лекарите… Бяхме атакувани и поради безплатните ясли и детски градини, безвъзмездни учебници поетапно да се вкарат до 12 клас. Направиха се доста обществени вложения и разноски, които не се връзват с философията на десните партии. От друга страна, за разлика от левите партии, като ние сме твърдо за опазване на данъчния модел – запазихме плоския налог, не се вкараха нови налози, даже отменихме някои. И всичко това без да усилваме дълга, той даже понижа с 2 милиарда лева И това стана допустимо, тъй като се пренасочиха огромните разноски, които преди отиваха в една дребна група компании и чекмеджета, към всички български жители. Така че, сме центристка организация и желаеме да останем такава, тъй като считам, че това е верния метод.

Вие пък сочите идващите избори като време разделно сред отвоюването на страната от мафията, и останалите. Някои назовават тези от вярната страна на барикадата евро атлантически съюз и виждат в него Политическа партия и ГЕРБ. Това допустима алтернатива ли е?

Аз такава коалиция не виждам. Дали сме за Евроатлантически съюз е доста неверен метод да се мисли за бъдещето на страната. То би трябвало да бъде основано не на идеологическа база, а на доста прагматичен взор за това какво е най-хубаво за страната. България избра да бъде член на Европейски Съюз и НАТО, избра клуба в който ние ще се развиваме като страна в края на 90-те години. Минаването от клуба към Русия към този на Западна Европа стана доста мъчно, минахме през икономическа рецесия. Смяната на геополитическото позициониране на страната е обвързвано с една голяма икономическа неустановеност и неустойчивост –защото в случай че се тръгне в такава посока ще би трябвало да се пренастроят всички пазари, снабдители, ще спре европейското финансиране, достъпа да нови технологии и опцията за пътешестване. Светът се връща към раздялите от Студената война. Партии като тази на Стефан Янев и „ Възраждане “, които желаят ние в този момент да сменим геополитическата си ориентировка ще вкарат страната в голяма икономическа неустановеност. И това ще бъде безусловно неверен ход. Това значи случилото се през 90-те години да се случи още веднъж. Хората, които желаят да гласоподават за тях би трябвало да си дадат ясна сметка за това каква е цената на такава промяна. Ние от Политическа партия сме твърдо срещу това.

Не споменавате Българска социалистическа партия измежду тези партии…

Аз мисля, че една от аргументите да можем да работим добре с Българска социалистическа партия, е, че те не желаят такава смяна в геополитическата ориентировка, поддържат участието на България в Европейски Съюз и НАТО. В момента главната борба е де си отвоюваме назад страната от всички корупционни практики. Видяхте какво има на „ Капитан Андреево “, какво има в пътното строителство. Навсякъде, където и да погледнете, има няколко огромни компании, които изпиват целия запас, и по-късно „ няма за пенсии “, „ няма за обучение “…. А в действителност запас има в случай че не отива в тези компании – кърлежи.

Българска социалистическа партия май се появи и като предан и работещ сътрудник. Тогава няма ли да се окаже по-добър разновидността за необятна, а не просто дясно-центристка коалиция след изборите?

Според нас след изборите би трябвало да търсим единодушие на тематика антикорупция, при ясна поръчка, че няма да сменяме геополитическата ориентировка на страната. Това е основа за едно прагматично ръководство, в което няма спецщабове за някакви рецесии. Видяхте какъв брой умерено бяха овладени нещата при нас. Какво ни е коствало вътрешно, ние си знаем, само че това е част от отговорността, която поема човек. Нашата отговорност като управленци е да решаваме проблемите, а не да плашим жителите с тях.

Привърженик ли сте на предизборните съглашения за общо явяване на избори? Къде ще търсите възможни съюзи – Демократична България, „ Ние идваме “, Мая Манолова, досегашните ви сътрудници? Окончателно ли зачертахте Има Такъв Народ?

С Има Такъв Народ не може да има каквото и да било взаимоотношение, освен от наша страна. Не единствено ние, а и останалите сътрудници се убедиха, че на тях не може да се разчита като на сътрудник. За останалите предизборни обединения, това в действителност е въпрос на изследване. За предишните избори да вземем за пример изследването сподели, че разликата, в случай че се бяхме явили дружно с Демократична България, щеше да бъде 6-7% по-малък резултат. И ние, и Демократична България, си вършим изследвания. Идната седмица ще седнем дружно, ще ги проучваме, и ще вземем решение.

Ако анализирате грешките на отишлия си четворен съюз, кои от тях ви се коства, че могат да бъдат избегнати? Къде виждате призрака на новите червени линии?

Аз не мисля, че Политическа партия имаше червени линии, също така, че сме срещу да се краде. И да не се трансформира геополитическата ориентировка на страната. От там нататък по какъв начин ще се откри баланс в икономическата политика, в обществената политика, това е въпрос от една страна на това жителите на кого са дали повече доверие, и от друга, на преговорния развой по образуване на обединението.

Какви са упованията ви към служебния кабинет. Виждате ли в него някакви президентски знаци, или те са главно в полето на Нинова? Например това, че уволниха шефовете на двете значими приходни организации?

Аз не знам служебния кабинет с какви задания е претрупан. Разбира се първата задача е това да организира изборите. Във финансовото министерство изборът на Росица Велкова е добър. Тя е прелестен експерт, с нея работихме по бюджета още по време на първия длъжностен кабинет, а и по-късно, когато бях финансов министър. Нямам терзания, че ще има някакви проблеми от финансово естество.

Що се отнася до измененията в приходните организации, постоянно съм казвал, че всеки министър би трябвало да е свободен да избира екипа си. Надявам се новите ръководители на приходните организации да могат да реализират по-добри или най-малко същите резултати като събираемост и доходи. Също по този начин е значимо да няма чадъри над определени компании и да се резервира политиката администрацията да не рекетира бизнеса.

Все отново, има ли ваши решения, които мислите, че не би трябвало да бъдат ревизирани? А очаквате ли да има такива опити?

Що се отнася до анулация на решения, в случай че служебният кабинет реши, че нещо е трябвало да стане иначе, дано го направи. Ние също сме ревизирали решения, когато бяхме служебни министри. Това не е, нито пък би трябвало да бъде някакъв разкол. Не би трябвало да се преглежда като офанзива, в случай че има някаква нова информация, би трябвало да се реши дали новото решение е по-прагматично.

Какво е финансовото здраве на страната, в което я оставихте на служебния кабинет?

Фискалният запас е над 8,5 милиарда лева, сега сме на остатък с 1,5 милиарда лева, а дългът е с 2 милиарда лева по-нисък от момента в който взехме властта до нейното предаване. Така че оставихме страната във финансово постоянна обстановка. Както към този момент загатнах, Велкова е добър експерт, и се надявам да заварил хазната в същото положително състояние, в което я оставяме.

Защо не успяхме да се оправим с инфлацията? Задава ли се криза? Липсата на постоянен кабинет ще се отрази ли върху тежестта и продължителността на рецесиите?

Всички данни сочат, че стопанската система и износа са на рекордно високи равнища. Миналия месец бяхме първи в Европейски Съюз по растеж на индустриалното произвеждане. Много се веселя, че най-сетне сме отпред в една хубава ранглиста. Така, че криза за нас не се задава. Що се отнася до инфлацията, на месечна база, тя става все по-ниска. Има усмиряване на цените, мисля, че и хората стартират да го усещат. Шоковото повишаване, което се случи след оповестяването на войната, към този момент се успокоява. В международен мащаб и Федералния запас, и ЕЦБ започнаха да подвигат стремително лихвите, което ще помогне за усмиряване на инфлацията, и в международен, и в народен проект. Знаете, че сме вързани с Европа през валутния ръб, и няма по какъв начин да водим независима парична политика.

Какви са в действителност връзките ви с Кирил Петков- разграничена ли е Политическа партия на две крила, които към този момент водели открита война между тях?

Не. Аз не знам това от къде въобще идва, само че няма нищо такова.

Допускате ли, че серията персонални нападки към вас, към Кирил Петков, към Лена Бориславова, ще продължи и подготвени ли сте да ги понесете?

Наскоро видях разбор, съгласно който против Кирил Петков, и против мен, единствено за месец, има написани 3500 очернящи публикации. Това очевидно е една съществено финансирана акция за писане на всевъзможни нелепости. Силно имам вяра, че българските жители са задоволително мъдри, с цел да отсеят значимото от измислицата.

Започвате да се готвите за избори- с каква настройка?

Аз съм сигурен, че ще победим. Ако помните ви го споделих и предишния път, и вие тогава, не ми повярвахте. Но то се случи. И ще се случи отново.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР