Аз не съм против да се строи в двора на

...
Аз не съм против да се строи в двора на
Коментари Харесай

Проф. Радосвет Горнев: Не съм против да се строи в двора на ``Лозенец``, но сградата трябва да е част от болницата |

Аз не съм срещу да се строи в двора на МБАЛ " Лозенец ", само че да не са обекти, като казино, мол. Най-доброто е да бъде детска болница, която да е част от университетската болница „ Лозенец “. Това сподели доцент Радосвет Горнев, шеф на МБАЛ " Лозенец " по Българска национална телевизия.

Той добави, че „ Лозенец “ разполага с всичкия набор на отделения и клиники, в това число и с единствения в България център за детски трансплантации.

„ В България повече от 11 години не се е правила детска бъбречна трансплантация – това е позорно за страна членка на Европейски Съюз “, счита доцентът.

„ Време е отговорно да сложим въпроса по този начин, че да имаме освен „ постройката “ детска болница, само че да имаме действително и дейно детско опазване на здравето, обосновано на най-хубавото, което може да реализираме “, беше безапелационен Горнев.

Според Горнев, решението, което може да се вземе на този стадий е надграждане – потребление потенциала на болница „ Лозенец “. Това включва откриване на нови отделения, преструктуриране.

„ Ние нямаме потребност от здания, финансовият запас е безграничен, само че човешкият запас е строго стеснен “, разяснява той, само че акцентира, че сливането на две лечебни заведения е безумство и ще ги унищожи. Според него това не е належащо, по-скоро " Лозенец " би трябвало да бъде надградена.

, че  преструктурирането на болничното заведение ще я докара до стресова обстановка, поради разкритите интензивни кревати за Коронавирус пациенти. Той посочи, че напрежението измежду сътрудниците му е голямо, " хората нямат сигурност и нямат успокоение ". 

Според протестиращите сливането на двете лечебни заведения (Правителствена и Педиатрията) би спряло работата на " Лозенец ", защото ще се образува ново юридическо сдружение, което ще трябва тепърва да подписва контракт с НЗОК.

, че протестиращите не са разбрали какви са желанията на здравните управляващи. Той увери, че " Лозенец " ще бъде " надградена " и че нищо не заплашва статута ѝ на университетска болница. 

Кацаров заяви още, че по план новата детска болница ще бъде ситуирана в двора на някогашната Правителствена, защото там изискванията са оптимално положителни като околна среда и инфраструктура. До завършването на градежа в околните 5 години, профилираната педиатрична болница " проф. доктор Иван Митев "  ще бъде преместена в  " Лозенец ".

Това обезпечава добър екип от експерти по детски заболявания, които ще разполагат с най-съвременна инсталация, сподели Кацаров. Министърът увери, че по проекта за градеж на педиатрична болница има единодушие сред министерството, гражданските организации, специалистите и политическите партии от новия парламент.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР