Аз не съм милиционер, не съм мутра, не съм масажирал

...
Аз не съм милиционер, не съм мутра, не съм масажирал
Коментари Харесай

Метаморфозите на Даниел Митов - от опонент до апологет на Бойко Борисов

Аз не съм полицай, не съм мутра, не съм масажирал ушите на Тодор Живков, изяснява през 2007 година индивидът, който през днешния ден е номиниран от ГЕРБ за министър председател

" Подготвен съм да управлявам изпълнителната власт, тъй като от 20 години съм в политиката ", разгласи уверено през днешния ден, при влизането си в Народното събрание, номинираният от ГЕРБ за министър председател Даниел Митов. Това, което той спести, е, че кариерата му в тази област е обвързвана с честа промяна на убежденията.

43-годишният Даниел Митов, е типичен политически хамелеон. За 43-годишната си възраст е съумял да премине през три партии. Политическата му кариера стартира като член на ДСБ по времето на Иван Костов. После минава през Движение България на жителите на Меглена Кунева, от чиято квота става министър на външните работи. А в този момент е член на ГЕРБ, които го предложиха за министър председател.

По време на прелитането му през тези обединения и убежденията му търпят трансформация. През 2007 година той не пести иронията си към бъдещите си съпартийци и декларира: " ГЕРБ не е дясна партия. Целта на Бойко Борисов е тази, която преди време си сложи Симеон Сакскобургготски през 2005 година, да подмени достоверната десница. Ако успее, ще направи това, което стори Национална движение „Симеон Втори". Ще " открадне " част от гласоподавателите демократи и ще ги " подари " на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

В анкета на ДСБ даже окачествява " патрона си " Бойко Борисов, който по това време е претендент за кмет на София, като " артикул на милиционерска среда ". На въпрос за разликите сред ГЕРБ и ДСБ той дава отговор: " Аз не съм полицай и в никакъв случай няма да бъда. Не съм мутра и в никакъв случай няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и в никакъв случай няма да бъда другар с Георги Първанов. "

Трансформацията на отношението на Митов към ГЕРБ стартира от времето на втория кабинет на Борисов, когато той бе излъчен от Реформаторския блок за външен министър. Тогава и стопира да подлага на критика ГЕРБ.

Сега Митов към този момент е обърнал мнението си на 180 градуса. " Проведохме диалог и министър председателят ме е помолил да приема сходна отговорност и аз съм се съгласил. Един политик не може да бяга от отговорност, когато обстановката го изисква ", съобщи през днешния ден Митов, който бе определен и за народен представител от ГЕРБ. " Като първа политическа партия би трябвало да сме наясно, че би трябвало да подходим съществено, да проведем съвещания, има си процедура ", счита Митов, като добави, че сформирането на кабинет ще е " комплицирано при всички положения ". " Длъжни сме да предложим явен, добър, експертен кабинет, който да бъде преведе страната през рецесията ", сподели той.

Номинацията на Митов не е изключително изненадваща, поради активизирането му през последните седмици - и по малките екрани, и в партийни изяви. Той уверено повтаря тезата, че " Бойко Борисов ни избавя от комунистите " и че без него България ще изпадне от борда на Европейски Съюз. Лидерът на ЕНП Манфред Вебер е изразил пред ГЕРБ терзание, че партии членки на ЕНП са " подготвени да вкарат комунистите във властта през задния вход, а не да беседват със сестринската си партия ГЕРБ ", разгласи тази седмица Митов.

" Европейската и натовска ориентировка " на Митов е един от главните причини Борисов да го предложи за министър-председател. Тази ориентировка надали ще убеди останалите политически сили в Народното събрание, с цел да видят в лицето на Даниел Митов консенсусна фигура.

НА ПРИЦЕЛ НА ПРОКУРАТУРАТА

След края на второто държавно управление на Борисов, Митов стана цел на прокуратурата, която стартира да повдига обвинявания на някогашни членове на кабинета от Републиканския блок. Той беше съден поради подписани контракти за самолетни билети. Прокуратурата упрекна Митов и заместника му Христо Ангеличин за това, че външно министерство не е оповестило социална поръчка, а е сключило съглашение със земеделското министерство, с цел да употребяват взаимно услугите на туроператорската компания " Юнайтед Травъл Ейджънси ". След като се точи години наред, делото против него претърпя провал, защото държавното обвиняване не съумя да потвърди закононарушение по работа. През април 2020 година Митов бе оневинен дефинитивно и даже заплаши да съди прокуратурата. Не е ясно какво се случва с това му желание.

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР