Аз не съм човекът, който трябва да дава препоръка, но

...
Аз не съм човекът, който трябва да дава препоръка, но
Коментари Харесай

Кметовете на Врачеш, Етрополе и Берковица: Политиците да не си правят евтин пиар на гърба на хората

Аз не съм индивидът, който би трябвало да дава рекомендация, само че поучавам водачите на политическите партии, тъй като предстоят локални избори, да не си вършат на ниска цена пиар на гърба на нещастието на хората. Това съобщи кметът на Етрополе Димитър Димитров след среща с министъра на вътрешните работи във връзка наводненията, представен от БГНЕС.

Кметът на Врачеш Марин Бончовски и кметът на Берковица Димитранка Каменова показаха единодушие с тази позиция.

„ Ние си изплакахме болките, кой какво и по какъв начин има, тъй че разчитаме на помощ от министерството “, съобщи кметът на Врачеш Марин Бончовски и посочи, че съответно неговите болки са свързани с възобновяване на инфраструктурата, почистването на реките и секторите, които би трябвало да бъдат почистени, сливане на второстепенни и третостепенни пътища.

Той заяви, че на следващия ден на място ще отиде хидроспециалист, с цел да види особено за реката какви ограничения следва да се подхващат. На този стадий кметът на Врачеш не може да разяснява какви средства ще бъдат нужни.

„ Проектите, които ще има тъкмо за това наводняване, ще са приоритет “, сподели Бончовски във връзка това дали от Министерство на вътрешните работи са се заели да поемат съответни задължения.

Кметът на Берковица Димитринка Каменова означи от своя страна, че занапред следва да се гледа бюджетът, както и бюджетите на общините. „ Надявам се, плановете, които ще входираме, да бъдат прегледани, тъй като въпреки всичко ние сме едни от бедстващите общини в страната “, акцентира тя.

Каменова уточни, че в Община Берковица проблемите много, като най-вече са свързани с инфраструктурата.

„ Няма по какъв начин да приказваме за периоди, би трябвало ние да представим документите от това, което следва, и тогава те ще бъдат прегледани от Комисията по бедствия и повреди, и вероятно утвърдени. Надяваме се, до края на месец юни да приключим с документите и те да бъдат импортирани в комисията “, изясни тя и добави, че хората не желаят да схванат казуса, страната или общината, а желаят всичко да им бъде направено, с цел да могат умерено да си стигнат до дома и да се приберат при фамилиите си. Каменова съобщи, че като кметове са длъжни да отговорят в действителност на упованията на хората.

„ Няма по какъв начин да разясняваме помощите с Министерство на вътрешните работи. Коментирахме ги в събота с министъра на труда и обществената политика, която беше в Берковица. Има избрани суми, до които може да се доближи помощта, стига нашите съграждани да желаят тази помощ и да я заявят “, сподели кметът на Берковица.

С Министерство на вътрешните работи на срещата по-рано са коментирани плановете, които могат да оказват помощ за възобновяване, както и превантивни действия.

Димитров разяснява, че и в Етрополе проблемите са същите, каквито са и в останалите общини – главно, свързани с инфраструктурата.

„ Има отнесени пътища. При нас има един мост, за който ще би трябвало огромна инвестиция. Това е мостът , които води към помпената станция за питейни води “, изясни той, добавяйки, че помпите са спрени, водата още е негодна за пиянство.

Когато РЗИ се произнесе, че водата е годна за пиянство, за прилагане за битови потребности, тогава ще бъдат пуснати помпите , заяви кметът на Етрополе.

Димитров е безапелационен, че във всяка община се подхващат ограничения по отношение на чистенето на коритата на реките, само че те зависят от бюджета, с който разполагат общините. „ Не желая да кажа, че е алегоричен, само че съгласно опциите, които сме имали да отпуснем като средства за бедствия и повреди, сме свършили някои работи. Сигурно има и при нас проблеми като организация в самите ни общини “, сподели още той и уточни, че главният проблем не е организацията, а финансирането.

Кметът на Етрополе акцентира, че Комисията по бедствия и повреди към момента не е образувана, тъй като има още заместник-министри от съвсем всички министерства, които не са назначени.

„ Най-напред ще би трябвало да се структурира тази комисия и някъде юли месец, по думите на министъра на вътрешните работи, ще имат подготвеност да прегледат нашите планове, тъй че ще се надяваме тогава да се случат нещата. Основните ни планове са за промяна на реките, които са в общината, за моста и за възобновяване на пътищата “, съобщи той и добави, че за съответни суми не е говорено, тъй като и от общините не са подготвени със строително-монтажните работи и не са остойностили това, което би трябвало да се направи. Според него е допустимо отново да има проблематични дъждове, тъй че не престават да работят и се надявам, че ще се оправят.

Според кметовете на бедстващите общини от срещата с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов е имало смисъл. „ Аз съм удовлетворен от това, което страната направи все още, и най-много от вниманието. Да, още не са ни отпуснати материални средства, само че това, което се направи за няколко дни – среща с министъра на труда и обществената политика, среща с министъра на вътрешните работи, на следващия ден имаме среща с регионалния шеф, тъй че това са неща, които общо взето най-малко координират дейностите на другите институции “, сподели още кметът на Етрополе.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР