Аз не казвам, че трябва да се обединяват партии, а

...
Аз не казвам, че трябва да се обединяват партии, а
Коментари Харесай

Проф. Анастас Герджиков: Една твърда ръка е изкушение

" Аз не споделям, че би трябвало да се сплотяват партии, а да се обединят всички български жители зад дела. Една твърда ръка е прелъщение ". Toва съобщи претендентът за президент проф. Анастас Герджиков пред Българска национална телевизия. Към сегашния миг проф. Герджиков е ректор на СУ " Свети Климент Охридски " и е повдигнат от Инициативен комитет, подсилен от обединението ГЕРБ-СДС. 

Герджиков отхвърли да е приказвал за примирение и помиряване, а за обединяване, да се схващат хората между тях и да работят дружно. Политиците не го вършат, а партиите са склонни да се карат по тематики, които не са проблем за обществото и не са на дневен ред на хората, уточни проф. Герджиков.

Ректорът на СУ " Свети Климент Охридски " чул всевъзможни анонимни офанзиви за себе си, които са подли и засягат освен него, само че и околните му. „ Ако на Народното събрание написа Съединението прави силата, явно е, че нашите прародители са имали проблем със Съединението. Сега нямаме народен блян “, призна проф. Герджиков. 

Според Герджиков в България има проблем с партизанщината от цялостен век – постоянно е имало разногласия сред партиите. Трябва да бъдат направени такива правила, с цел да не се позволяват такива неща, добави проф. Герджиков. Президентската институция няма законодателна самодейност, а може да препоръчани смяна в Конституцията и може да се опита да убеди партиите, че съставляват жители, които желаят да работят дружно - те не се опълчват, акцентира кандидат-президентът. 

Проф. Герджиков е на мнение, че би трябвало да се откри различен метод партиите и политиците да приказват между тях, без да жигосват съперника против тях. 

Той акцентира, че не е член на ГЕРБ, а е получил тяхната поддръжка и тази на Български земеделски народен съюз, за което е доста признателен и благодарен. Аз не съм непризнателен човек, всички, които ме познават, знаят това и наред с грешките за 12 години, ГЕРБ реализира големи триумфи, сподели Герджиков.

Проф. Герджиков недоумява по какъв начин може да отхвърли поддръжката на най-голямата политическа партия, в случай че желае да бъде президент на всички българи. " Когато разбрах, че ГЕРБ ще ме поддържа, това са няколко стотин хиляди гласа, които работят и обичат България. Как да ви кажа не ви желая и за какво да го върша ", запита ректорът на СУ.

Проф. Герджиков желае да се опита да изясни на всички хора какво предлага и те да поддържат това. Не мога да кажа дали одобрявам една съответна партия, аз не желая да бъде партиен симпатизант, а в този случай аз съм претендент за президент, добави проф. Герджиков.

Той посочи, че в случай че бъде подсилен единствено от ГЕРБ и Движение за права и свободи, няма късмет да бъде определен за президент. Какво значение има кои политици са ни подкрепили, в случай, че ще ни поддържат последователи на всички политически партии без значение за кого са дали своят вот партийните им водачи, установи проф. Герджиков.

Той счита, че присъединяване му в президентските избори е потребно. Според него България е неуместно място на президентска република в случай, че демокрацията незряла. Дори най-хубавият и верен президент ще бъде рисков с огромна централизация на власт, посочи проф. Анастас Герджиков.

Той не желае да се ангажира с прогнози, само че съгласно проф. Герджиков не би трябвало да се кандидатира за президент човек, който има настройката, че няма да завоюва. „ Аз съм уверен, че ще печеля президентските избори “, безапелационен бе проф. Герджиков. Все отново, в случай че не стигне до втория тур на президентските избори или не ги завоюва, ректорът на СУ би подкрепил сегашния ръководител на Върховен касационен съд Лозан Панов, който също се включи в кандидатпрезидентската надправера, повдигнат от " Правосъдие за всеки ". 

Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР