Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това,

...
Аз не искам поста на външен министър като такъв. Това,
Коментари Харесай

Денков: Не искам поста на външен министър като такъв, но искам гласът на ПП-ДБ да се чува в чужбина

" Аз не желая поста на външен министър като подобен. Това, което желая, е гласът на ПП-ДБ да бъде задоволително мощен, тъй че да се чува в чужбина. " Това сподели министър председателят Николай Денков във връзка на разногласието сред ПП-ДБ и ГЕРБ за това кой да поеме поста на министър на външните работи след ротацията на министър председателите.

А на въпроса дали решението на този проблем ще пристигна от Народното събрание и партийните водачи, Денков отвърна: Ние преговаряме. Аз също съм един от партийните водачи, когато става дума за разискване на тези въпроси.

" С госпожа Габриел обсъждаме причини в една и друга посока. Няма извънредно решение. С нея обсъждаме с причини. Това е една от аргументите да можем да работим добре с нея. Имаме си почитание, изслушваме се и всеки се пробва да разбере гледната точка на другия ", безапелационен бе Денков.

" Не бих желал да влизам в кухнята на договарянията. И различен път съм казвал, че когато има извънредно единодушие, вие ще видите резултата. Това, което желая да кажа ясно е какво е смисъла на този спор. Значението е обвързвано с това кой и по какъв начин ще изясни в чужбина какво се случва в България. Позициите, които имат най-силна дума, когато става дума за външна политика, са министър председателят и външният министър. Това, което сътрудниците от парламентарната група споделят с съображение е, че когато позициите се заемат от едно и също лице, обяснението какво се случва в България, ще бъдат представяни от един единствен човек. Те споделят, че е добре да има паритет в това отношение, с цел да може да се чуе по-пълно какви са особеностите в развиването на България ", изясни министър председателят.

А запитан по какъв начин гледа на думите на водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че държи в Министерство на външните работи да е човек от партията му, даже това да не е Мария Габриел, Денков сподели: Значи полемиката ще продължи.

Има договаряния и ще видите крайния резултат, когато те приключат, настоя министър председателят.

Запитан може ли различен човек да застане на премиерското място вместо Мария Габриел, Денков отвърна: В момента не обсъждаме такива въпроси.

" От страна на ПП-ДБ желаеме ротацията да продължи по метода, по който бе контрактувана. И след тези 9 месеца да забележим можем ли да продължим нататък с цялостен мандат. Затова споделих, че с изключение на осъществяването на управническата стратегия, която е до края на годината, ние още в този момент започваме със законодателна стратегия, която да е до края на годината. И в това време ще подготвим управническа и законодателна стратегия до края на мандата. Дали ще се осъществя? Да се надяваме, че да ", сподели още той.

Денков описа и за срещата си с премиера на Нидерландия Марк Рюте. " България има доста мощна поддръжка от Нидерландия, само че и от доста други страни, които постоянно са ни подкрепяли. Важно беше тази поддръжка от Нидерландия да се завърши като проблем. След измененията в конституцията, правосъдната система, всичко това оказа помощ Нидерландия да каже: Ние затваряме това досие. И с това да ни помогне ние да създадем крачката напред. Това, което през днешния ден добави Рюте е, че не престават да ни поддържат безалтернативно. Това, което също добави е, че не престават да работят и с други страни, явно имайки поради и Австрия, с цел да ни оказват помощ да създадем последната крачка в тази посока ", показа Денков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР