Аз мисля, че във време на политически катаклизми, всички трябва

...
Аз мисля, че във време на политически катаклизми, всички трябва
Коментари Харесай

Радев: Парламентарно представените партии търсят да назначат свой човек на стола на главния прокурор

Аз мисля, че във време на политически катаклизми, всички би трябвало да се придържаме към Конституцията. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпроси.

" Мотивите се формулират, разискват и одобряват от различен орган - от Висш съдебен съвет в тази ситуация ", разяснява той.

" Трябва да отчитаме, че сезирането на Конституционния съд не е позволено към момента за разглеждане ", съобщи още той.

По думите му изтеклият мандат на Инспектората на Висш съдебен съвет не приключва пълномощията, откакто съпостави със сходно решение на Конституционен съд от предходната година.

" Случващото се сега подухва подозрението, че парламентарно показаните партии търсят да назначат собствен човек на стола на основния прокурор ", разяснява Радев.

Държавният глава добави, че това е урок за цената за достолепието и правилата в политиката. " Когато загърбиш своите правила и достолепие, с цел да вземеш властта, прегръщайки своите най-големи съперници, и в този случай със скоростното назначение на Сарафов, да демонстрираш назад, че имаш правила и достолепие ", уточни още той.

Той предизвести, че изборът на изпълняващият длъжността на основен прокурор Борислав Сарафов не е минал през детайлната процедура за избор на такава служба. " Г-н Сарафов би трябвало да съдим за него - във връзка с имунитетите и делата на трупче във връзка с корупцията по високите етажи на властта. Той би трябвало ясно да нарежда - дали ще оказва помощ на избрани политически фигури да се изпират взаимно, или ще помогне за връщането и възобновяване на справедливостта ", разяснява още президентът.

На въпрос за поръчката на някогашния основен прокурор Иван Гешев да влезе в политиката, Радев уточни, че всеки български жител има право да се занимава с политика. " Важно е и с какъв капитал влизаш в политиката. Ако господин Гешев беше събирал доказателства през тези три години по този начин, както в последните три седмици, резултатът щеше да е много по-различен ", акцентира още той.

Тагарев: България желае да се причисли към клуба на Европейски Съюз за муниции за Украйна

Той разяснява и тематиката с военната помощ за Украйна. " България не би трябвало да се намесва с даване на оръжия в този спор. Това не е решението за преустановяване на спора, виждате, че той ескалира и носи големи опасности. Той изтощава нашите стопански системи и системи. Докато представлявах България на Европейския съвет, аз отстоявах това решение. България не взе участие в програмата за 1 млн. снаряда в поддръжка на Украйна. Ако държавното управление вземе решение страната ни да се включи, съгласно мен това би било неточност ", посочи Радев.

Радев засегна и тематиката с оставките на регионалните шефове.

" Поканата към заместник-министри и за регионалните шефове да продължат да работят в границите на постоянното държавно управление аз одобрявам като оценка за тяхната работа. Особено регионалните шефове са свободни хора и могат да вземат решение, имат своите правила. Областните шефове заеха своя кардинална позиция ", съобщи още той.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР