Аз мисля, че ние сме исторически задължени да подслоним бягащите

...
Аз мисля, че ние сме исторически задължени да подслоним бягащите
Коментари Харесай

Андрей Новаков пред Dir.bg: Исторически задължени сме да подслоним украинците

" Аз мисля, че ние сме исторически задължени да подслоним бягащите от войната украинци ". Това съобщи пред Dir.bg евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

" Нека да не забравяме, че в тази ситуация с България тук приказваме за наши братя и сестри етнически българи, които приказват нашия език, схващат нашата просвета, нашия метод на живот, и аз мисля, че ние сме исторически задължени да ги подслоним. И съм горделив с моя народ, с българите, които отвориха сърцата и домовете си, с цел да одобряват украинци ", акцентира Новаков.

По думите му Европа и Европейският съюз би трябвало да участват като помощ на всяка една страна, която приема бежанци.

" Тук сме длъжни да вършим всичко, да не виждаме картинките по какъв начин се прибират европейските флагове, като при започване на пандемията, тъй като Европейски Съюз е позволил хората да мислят, че той е надалеч и не им оказва помощ. Затова би трябвало да сме във всяка една страна, която приема бежанци от ден първи, със задна дата даже. Всяка страна, която приема украинци сега, да се усеща подкрепена, че ще им даде заслон, медицински грижи и превоз ", разяснява още евродепутатът.

На въпрос за концепцията му за преразпределение на кохезионните политики Новаков изясни, че концепцията е средствата да не се връщат на Европейски Съюз, а да останат в хазната на страните.

" Европейският бюджет дава помощ за всяка страна. Случва се по този начин, че по една или друга причина част от тези пари, които са в плика на страната, не се употребяват в границите на тези 7 години. Аз предлагам остатъкът, който остава в тези страни, да бъде ориентиран тъкмо за такива действия - медицински грижи, превоз и настаняване на украинци. В противоположен случай тези пари ще би трябвало да се върнат в европейския бюджет. Аз желая тези пари да не се връщат, а да останат при страните и изключително при тези, които одобряват бежанци сега ", означи евродепутатът.

И показа пред Dir.bg, че се надява Зелената договорка да бъде забавена, тъй като в изискванията на война не може да бъде приложена по този метод.

" Тя сама по себе си е потрес и без да има война, и без да има Коронавирус, и без да има икономическа рецесия. Всичките тези, наслоени едно върху друго, плюс въглеродния налог, който предлага Европейска комисия, би означавало доста тежки последствия за стопанската система на Европа, изгубени работни места, намалени заплати и така нататък Аз мисля, че не ѝ е моментът ", безапелационен беше Андрей Новаков и продължи:

" Да, има опция тогава, когато Европа сътвори лични енергийни източници, било то нуклеарна сила или технология, с която да улавя въглеродния диоксид от въглищата, преди да се е отделил в атмосферата - нещо, с което тя разполага, а не да внася непознати ".

По думите му " зелените политики са нужни минимум заради повода, че едно потомство изисква от тях ".

" Иска стопанската система да стане чиста, да не се замърсяват океаните. Кой желае да диша замърсен въздух? Но като всяко коренно нещо то губи салдото на това да дава отговор на ползите на всички. Това е изкуството на политиката - да, би трябвало да опазиш околната среда, само че значи ли да кажеш на хората " да, ние ще станем зелени, само че и небогати ", " да, ще спасим околната среда за нашите деца, само че ще създадем родителите им небогати, ще ги лишим от работа, ще ги накараме да емигрират някъде "? ", попита той и добави:

" Забележете какъв е парадоксът - в Европа не можеш да гориш въглища, да вземем за пример, а в това време от другата страна в Северна Македония няма никакъв проблем да го правиш това. Вятърът духа и ти дишаш същия въздух, някой там има евтина електрическа енергия, а ти плащаш за това, че не можеш да я ползваш. И преди се е случвало - що за двуличие - изнасяш си производството някъде другаде, където продължава то да бъде мръсно, същият въздух се отделя, боклуците отиват в същия този океан, само че ти си с чисто произвеждане. Тогава, когато целият свят се опита да направи тази крачка, тогава ще има смисъл от цялото това нещо ".

Новаков дефинира работата си в Европарламента като " поглъщаща поредност от планувани и непредвидени условия, които се надяваш в последна сметка да доведат до нещо позитивно за страната ".

Той изясни, че не съжалява за избора си да влезе в политиката, а е работил старателно за всичко, което му се е случило.

На въпрос по какъв начин стартира работният му ден, той отговори следното:

" С WhatsApp - известия в групи, по-късно и Гугъл News, сигурно Фейсбук, с цел да видиш какъв е пулсът на обществото. Когато съм в Брюксел и Страсбург - наложително всичко, което се е случило в България, което е минало по новините през вчерашния ден, е значимо за мен, тъй като на първо място аз съм български представител в Европейския парламент, представляващ ползите на 7 млн. българи, и по-късно всичко останало ".

А за края на деня споделя, че от време на време продължава и до 10-11 часа вечерта и единственото, което желае след него, е да легне и да се наспи.

" Избрах да се занимавам с политика, тъй като имам вяра, че народът ни заслужава да живее надалеч по-добре, и съм сигурен, че това ще се случи и то в границите на живота на нашето потомство ", споделя още евродепутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР