Аз лично ще гласувам на хартия. Не че не мога

...
Аз лично ще гласувам на хартия. Не че не мога
Коментари Харесай

Даниел Митов: Ще гласувам с хартиена бюлетина, ненапразно Германия забрани машините

„ Аз персонално ще гласоподавам на хартия. Не че не мога да гласоподавам и с машина, само че няма технология на този свят, която да не може да бъде манипулирана, пробита. Разговорът за флашките е напълно законен. Ненапразно немският парламентарен съд е забранил въвеждането на процедура на машини в Германия “.

Така заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов разяснява в ефира на „ Тази неделя “ по bTV измененията в Изборния кодекс, които плануват връщането на хартиената бюлетина като алтернатива за гласоподаване.

В сряда се чака те да бъдат гласувани дефинитивно в пленарната зала, а приемането им в правната комисия лиши цяла нощ на депутатите предходната седмица.

„ Технологиите са хубаво нещо, когато бъдат употребявани вярно и транспарантно. Изборите са прекомерно сензитивен миг във всяка една народна власт, всички би трябвало да сме уверени, че са транспарантни и почтени и не може да се заиграваме с вота на хората “, аргументира Митов желанието на ГЕРБ да се върнат хартиените бюлетини.

Според него половината от българските жители желаят да гласоподават на хартия, тъй като не могат да се оправят с машините.

По думите му хората в чужбина ще могат да гласоподават и след измененията в кодекса, само че дефинира изборния регион „ Чужбина “, въведен с последните промени в кодекса, като недомислена концепция, произлязла от това, че политическите им съперници нямат потенциала да вършат смислени промени.

„ Нашите съперници са доста кресливи, само че когато се доберат до властта нямат потенциала да създадат нещо свястно и работещо. Бойко Борисов сподели, че няма напън за хартиената бюлетина, само че това е, тъй като сега тематиката е дали България ще има постоянно държавно управление и по какъв начин да излезем от енергийната рецесия “, сподели Митов.

Друга смяна пък визира оповестяването на бюлетини за невалидни – Митов изясни, че в случай че вотът ясно се вижда на дадената бюлетина, то тя ще бъде одобрявана за годна.

Той е на мнение, че сбърканите протоколи и невалидните бюлетини са се нараснали, когато е било въведено преференциалното гласоподаване, а хората тогава към момента не са знаели по какъв начин да се оправят с него.

Въпреки отварянето на Изборния кодекс, Митов акцентира, че за ГЕРБ е значимо да има постоянно държавно управление и ще се водят диалози в тази посока.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР