“Аз лично се учудих, ако това е истина, дали Петров

...
“Аз лично се учудих, ако това е истина, дали Петров
Коментари Харесай

АКФ: Какво казва в свои показания градският прокурор Илиана Кирилова за отношенията си с Петьо Петров-Еврото?

“Аз персонално се учудих, в случай че това е истина, дали Петров е моторът на това или Любена ”.

Това е откъс от показания от 2023 година на градския прокурор Илиана Кирилова , която споделя за реакцията си след излизането на първите епизоди на следствието на Антикорупционния фонд /АКФ/ “Осемте джуджета ” през юни 2020 година.

Оттам допълват, че към този миг Кирилова е неотдавна определена за началник на Софийска градска прокуратура /СГП/, където стартира дълга и напразна инспекция по проблема с главно настоящо лице нейният някогашен сътрудник, шеф и дълготраен приближен и непосредствен – Петьо Петров, прочут като „ Еврото “. Проверката завършва с отвод от формиране на досъдебно произвеждане заради липса на данни за закононарушение.

Миналата седмица прокурор Кирилова отхвърли да се яви пред изключителната парламентарна комисия, основана по проблема с Мартин Божанов-Нотариуса. От обществени изказвания на депутати-членове на комисията по-късно стана ясно, че те биха ѝ задавали и въпроси за връзките ѝ с Петьо Петров . Във връзка с това АКФ разгласява показанията ѝ по ръководено от СГП следствие от предходната година, които хвърлят известна светлина върху тези връзки.

Разпитът на Кирилова е извършен през юли 2023 година от директно подчинения ѝ прокурор Йордан Петров и следовател от Следствения отдел на СГП. Той се случва в границите на досъдебното произвеждане , конфискувано по подготвеност от Софийска районна прокуратура /СРП/ като съдържащо възможни данни за закононарушения , осъществени от магистрати, включително и самата Кирилова, за които очевидци настояват съгласуваност с Петьо Петров.

Първата част на показанията е отдадена на събитията , разиграли се в прокуратурата към мнимото подаване на оставка от някогашния към този момент основен прокурор Иван Гешев , след което внезапно се минава към тематиката за връзките сред Кирилова и Петров.

По нейните думи тези връзки са почнали през 1997 година и са траяли до напълно скоро – в това число и след напускането на Петров като шеф на Столичното разследване през април 2015 година Кирилова приказва за близки фамилни и колегиални връзки сред двамата, нейни визити на ресторанта “Осемте джуджета ” през 2020 година и изпращане от Петров на фамилни фотоси през 2023 година
Важен подробност, споделен от Кирилова, е по какъв начин през последните си дни в правосъдната система Петров ѝ показал приятелката си Любена , която довел в постройката на следствието.

Дни по-късно Любена Павлова към този момент става медийно известен облик като началник на организацията „ План Б “, координираща контрапротести от младежи със спортни фигури против гражданските митинги с претенции за правосъдна промяна и оставка на тогавашния основен прокурор Цацаров.

Кирилова разказва и запознанството си в ресторанта „ Осемте джуджета “ с шефа на защитата на заведението „ Митко “ от „ Делта гард “ (Димитър Спасов – Каратиста), който показал „ нездравословен интерес “ коя е тя.

„ Дали този откъс не цели да изясни показания на самия Спасов за това, че е виждал Кирилова в ресторанта? Вероятно не, тъй като тя не би трябвало да е била запознавана със наличието на такива директно касаещи я показания. Неясно остава и дали дългогодишният магистрат Кирилова въпреки всичко не се е запитала в някакъв миг от визитите си в „ Осемте джуджета “ за какво пък тъкмо това малко и незабележимо софийско ресторантче е имало потребност от такава специфична защита “ , разяснява Николай Стайков от АКФ.

Кирилова декларира и че от „ прокурори от СРП “, които постоянно обядвали в „ Осемте джуджета “ заради близостта му със постройката на СРП, била чувала, че Иван Гешев бил чест клиент в заведението. Кои са тези прокурори обаче от разпита по този начин и не излиза наяве.

Разпитът съдържа умозаключението на Кирилова, че „ по някакъв метод [Петьо Петров] е предизвикал Гешев за основен прокурор , не зная по какъв “. Сигурно съгласно нея е обаче, че Петров няма нищо общо с нейното лично кариерно израстване като градски прокурор.

В показанията участва също и забавен подробност към делото за Корпоративна Търговска Банка /КТБ/ , което Кирилова акцентира като свое професионално достижение при избора си за градски прокурор. Тогава Кирилова е следовател, назначена от Петьо Петров като началник на Сектор 01, който работи по делото КТБ.

Според показанията разпитите са се провеждали в кабинета на Петьо Петров , защото там се е съхранявала и документите, тъй като “кабинетът позволяваше да се съхраняват там ”.

Разследването по Казуса КТБ, завършило с обвинявания към 18 души , стартира не по обществено оповестения сигнал от голям брой жители и известие на прокуратурата от 26 февруари 2014 година , а месец по-късно по различен сигнал от страница и половина от индивидуален адресант. Впоследствие медийни изявления откриват, че лице с такива имена и на подобен адрес не съществува . В този сигнал липсват имената на Делян Пеевски и други забъркани политици. Именно той обаче се обработва стремително и в границите на три часа по него към този момент е формирано досъдебно произвеждане, което е разпределено на следовател за следствие.

В продължение на два месеца следовател по делото, след инцидентен избор, е персонално Петьо Петров. Той се води през юни 2014 година с съображение за „ съществуване на банкови карти от КТБ “ .

Сега, от показанията на Кирилова излиза наяве, че в неговия кабинет безусловно се е случвало следствието по делото.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР