Аз лично съм спокоен. Варианти за оправяне на ситуацията има

...
Аз лично съм спокоен. Варианти за оправяне на ситуацията има
Коментари Харесай

Откъде България може да получи газ

„ Аз персонално съм спокоен. Варианти за оправяне на обстановката има ужасно доста. Чухме анонс за това, което ръководещите декларират, че са подхванали като ограничения. Поздравления, в случай че в действителност са създали оперативно заседание още през февруари и е изработен проект и в случай че в действителност са подписали договорите ”.  Това съобщи в студиото на „ Здравей, България ” Виктор Минчев от Асоциация " Свободен енергиен пазар ” в отговор на въпрос би трябвало ли да сме обезпокоени от спрените доставки на газ от Русия.
 
„ Малко ми е мъчно да кажа дали сме готови, тъй като няма задоволително информация – както от нашето държавно управление, по този начин и от Европейска комисия. Някак си чувството след трите брифинга по тематиката у нас е, че ще има, ще забележим, вършим всичко допустимо. Но не видях нищо съответно по въпроса. Позицията на Европейска комисия беше малко по-категорична – към този момент се подават някакви количества от Гърция, Турция и Румъния. Но не излиза наяве дали това са някакви дълготрайни задължения ”, акцентира Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.
 
„ Аз самият също не знам какво се случва. Информация няма. Никой не споделя от къде тъкмо ще пристигна газът, в случай че доставките са спрени. Въпросът е от къде ще пристигна газът? България е доста дребен консуматор на газ спрямо останалите страни в Европа. Ако някой желае да ни помогне – ще го направи. Но в случай че същият сюжет се разиграе с по-голям консуматор – тогава ще имаме великански проблем. Защото газът няма да доближи до нас ”, безапелационен е енергийният специалист Боян Рашев.

Ще вдигне ли цената на горивата прекъсването на доставките на газ

По думите му рецесията с цените на газа не е от през вчерашния ден, а е почнала още през юни 2021 година. „ цените и количествата са свързани. Цените са високи, тъй като газа го няма. Заради недостига на световно равнище. Ако опрем до пазаруване на полутечен газ – в случай че Турция и Гърция ни обезпечат достъп до сходна суровина. Защото за разлика от Полша – ние нямаме построена система за регазификация ”, уточни Рашев.
 
 istock istock
„ Мисля, че това, което се сподели от представителите на държавното управление – е най-правилният ход. А точно – ще работим с най-хубавите юридически специалисти, с цел да преценим какво може да бъде направено в съответната обстановка. Аз по този начин бих направил. В рискови обстановки би трябвало да се подхващат рискови дейности. Ние имаме контракт, който изпълняваме, а към нас – той не е изпълнен. Затова се търсят верните стъпки, с цел да бъдем овъзмездени ”. Така  някогашният министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков, разяснява въпроса може ли България да употребява „ Балкански поток ” като застраховка или инструмент за доставка на газ.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР