Аз и мои колеги от други европейски държави сме се

...
Аз и мои колеги от други европейски държави сме се
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Има нещо криминално в субсидиите за зърното

Аз и мои сътрудници от други европейски страни сме се интересували от концентрацията на аграрни дотации в зърнопроизводството и стигнахме до заключението, че има нещо престъпно в тях, сподели по Българска национална телевизия Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

През 2015 година тогавашният европейски комисар по земеделието предложи и Евросъюзът възприе да се постави таван на дотациите, тъй като те започнаха да се концентрират в огромните притежатели на площи, сподели Безлов.

„ И какво стана? Не единствено у нас, само че и в доста други европейски страни стартира разрояване на огромните аграрни стопанства на доста по-малки, тъй че най-големите да са до 300 хиляди декара, колкото разрешават новите правила. Има нещо престъпно в този метод за разпределение на дотациите, тъй като задачата на европейските дотации по принцип е да оказва помощ на дребните производители, а не на огромните, които печелят от мащаба “, сподели Безлов.

Производителите на плодове и зеленчуци, месо и мляко имат радикално разнообразни ползи от тези на зърнарите, счита Безлов. На зърнопроизводителите сега им пречат ниските борсови цени. На дребните производители на други земеделски артикули им пречат доста повече условия и при тях в действителност се е стигнало до едно изкривяване, при което производството им е доста ниско оценено и надали ще се оправи скоро, счита Безлов.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР