Аз бях убеден по едно време, че предсрочни парламентарни избори

...
Аз бях убеден по едно време, че предсрочни парламентарни избори
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Преди часове България влезе официално във войната в Украйна

Аз бях уверен по едно време, че предварителни парламентарни избори няма да има, тъй като нашите ръководещи мощно се опасяват от едно ново служебно държавно управление на Радев
Според оповестената от Централната изборна комисия хронограма за локалните избори, до 17 часа в понеделник партиите, обединенията, локалните обединения и инициативните комитети имаха период да подадат заявки за регистрация в Общинските изборни комисии.

Кандидатските листи за общински съветници ще се записват пред Общинските изборни комисии до 26 септември, а ден по-късно в ЦИК ще изтеглят посредством чоп, следващите номера на партиите и обединенията в бюлетината.

Официално началото на предизборната акция стартира от 29 септември, макар че импровизирано акцията от дълго време тече.

Какви са рисковете пред вота и неговото отчитане? Проф. Михаил Константинов, дълготраен зам.-председател на ЦИК даде своите отговори.

Но освен това - по думите му преди часове България е влезнала публично във войната с Украйна.

Ето какво съобщи проф. Константинов в изявление за :

- За първи път ще има машинно гласоподаване на локалните избори. Готови ли са машините, модифициран ли им е софтуерът?

- Първо, желая да кажа, че във всички секции ще има и хартия. За разлика от последните парламентарни избори, където в някои от секциите тя беше единствено при положение, че машината се скапе. А в този момент ще има опция за избор в безусловно всички 12 000 секции, което мен малко ме успокоява. Естествено, програмен продукт към този момент за тези избори нямаме, може би ще се появи. Аз персонално на тези избори ще гласоподавам с хартия.

- И това го споделя някогашният шеф на “Информационно обслужване "? Което значи, че нямате доверие в машините?

- Ще напомня, че в Европа на никакви избори  - нито на парламентарни, нито на локални, нито на президентски, като се изключи един град – Брюксел – и там гласоподават с машини.  Във всички останали европейски страни и в Европейски Съюз и отвън Европейски Съюз, и в НАТО и отвън НАТО - с машини не се гласоподава. Между другото, дано да кажем за какво?

Има една сигурна причина да не се гласоподава с машини. Вие виждате през последните 10 години, какво става с тези машини в България. 10 години непрестанен скандал, което срутва доверието в изборния развой. Това беше една от аргументите доста високотехнологични европейски страни да се откажат от машинното гласоподаване.

Такива страни бяха Холандия (Нидерландия), Ирландия, Германия, където то дори е неразрешено с решение на Конституционния съд. Във Франция имаше опити за гласоподаване, махнаха го и така нататък Стига единствено това, че машинното гласоподаване срутва доверието в изборния развой.

В България то към този момент очевидно е сринато - едни хора имат вяра на машините, други хора имат вяра на хартията, тези две групи хора се карат един с различен и ние свеждаме изборите до една технология, което е извънредно погрешно. Не това е задачата на изборите.

- Какви опасности съществуват пред вота и пред неговото отчитане? Ще скочи ли % на недействителните гласове?

- У нас % на недействителните гласове е висок на едни-единствени избори, а точно на изборите за общински съветници. На два пъти през 2015 година и 2019 година този % скочи от предходните 3% на 15%, ясно българите не могат да употребяват преференции. И примерно означават преференцията, само че не означават партията.

Това са единствените избори, при които има висок % недействителни гласове. Например за парламентарни избори е 1-2-3% недействителни гласове, при президентски избори е сходно ситуацията, за европейски - също. Мисля, че най-вече сме стигали до 4%, което апропо от някои интернационалните организации за надзор на изборите се смята за към момента позволен % недействителни гласове, до момента в който нагоре към този момент е неприятно.

Значи, при нас е 1-2-3%, доста рядко 4% и на едни-единствени избори, избори за общински съветници, този % е 15. Това е ситуацията с недействителните гласове в България.

- Как ще се сумира хартиения избор и този от машината?

- Няма да се пишат две колонки цифри, аз погледнах протоколите, какви са. Просто комисиите ще ги броят, ще ги сложат на една купчина, както желаят да ги поставят, само че ще ги броят общо. Те, несъмнено, могат да ги разделят хартиените бюлетини от машинните, само че ще ги броят общо, примерно броят от 1 до 90 едните и другите още от 91 до 150 и по този начин. Както желаят, ще ги броят.

В протокола има единствено рубрика за брой гласове, а няма брой гласове от машина и брой гласове от хартия. То апропо и машинното ще бъде отново хартиено, тъй като ще се броят разписките.

- Това няма ли да докара до неразбории и до искания?

- И още веднъж идваме до фундаменталния въпрос - за какво в Европа няма машинно гласоподаване? Точно по такива аргументи, някакъв тип неразбории, някакъв тип съмнение, освен това страни, които в продължение на десетки години са дали своят вот с машини, взеха решение, че е най-добре да ги махнат.

Пример Нидерландия. Нидерландия е евентуално една от най-технологичните европейски страни, с най-високо равнище на компютърна просвета и просветеност на популацията и с най-голямо доверие на това население към технологиите. И нидерландците се отхвърлиха на 100% от машинното гласоподаване. А преди този момент бяха 100% с машини. Това приказва към този момент защо става въпрос. Европейците не гласоподават с машини, всеки може да си отговори за какво.

- А по какъв начин ще се броят преференциите?

- На всяка бюлетина има опция за отбелязване на до 1 преференция. Така че те ще употребяват и чернови комисиите, когато този, който подвига бюлетината от масата и споделя, примерно “това е бюлетина за партия Х и за претендент № 15. И това се отбелязва в една чернова на протокола, която след това се придвижва върху самия протокол.

Както сме ги броили и до момента, както да вземем за пример сме ги броили на парламентарни избори. Тогава има единствено партия и единствено преференция, по избор на гласоподавателя, а няма кметове. Тъй като бюлетините са разнообразни - за кмет на община, за кмет на регион, за кмет на кметство, те се броят, поставят се на обособени купчини и се броят разделно. Друг метод няма.

- Тъй като гаранционния период на машините изтича следващата година, има ли заплаха от дефектиране на забележителен брой от тях и то по време на вота в този момент?

- Има несъмнено, защото вие знаете, компаниите какво вършат. Щом една компания ви продаде апарат, на който написа гаранция 3 години, можете да сте сигурни, че на 4-та година уреда ще се скапе. Защо по този начин, ами с цел да си купите нов апарат.

Това важи и за колите, и за елементарните компютри, и за машините. Машината, сред прочее е един обикновен компютър, нищо повече.

Така че напълно умерено могат да се скапват машините и това ще бъде в границите на контракта. Така че в този момент ние какво ще вършим, ще купуваме нови машини ли, и аз не знам, тъкмо какво ще вършат. Да вършат каквото желаят. Аз с изключение на още един път за 158-ми път да кажа - в Европа машинно гласоподаване няма!

- Проф. Константинов, преди време прогнозирахте огромна търговия с гласове. Запазва ли се тази търговия и тази прогноза?

- Очаквам да има огромна търговия с гласове, както общо взето постоянно е било, с изключение може би на последните избори, само че те не бяха локални. Значи последните локални избори дано да ги забележим по кое време бяха, те бяха през 2019 година На локални избори доста се търгуваше, само че тогава имаше единствено хартиено гласоподаване.

Много се търгува с гласове точно на локални избори. Защо? Ами тъй като с доста малко гласове могат да извърнат вота за кмет. Теоретично с 1 глас може да обърнете кметския избор. На президентски избори никой не купува гласове, безусловно безсмислено е.

Частично сме виждали пазаруване на гласове на парламентарни избори, а пък на европейски избори, от които никой не се интересува, никой не купува гласове. Защо да си дава парите за нещо, което се смята за безусловно неважно от тези, които търгуват с гласове. А търгуват локалните барони.

Няма смисъл, какво ви интересува вас дали евродепутатът се споделя Х или Y? Не ви интересува. Докато интересува ви, по какъв начин се споделя кмета: дали Иван или Драган. Така че за кметове ще има зверска търговия с гласове, а за другите към този момент тя си е по-малко по принцип. Така че да, търговия ще има.

- Именно поради тази търговия с гласовете се настояваше от няколко партии да се вкарат машините за гласоподаване, че даже единствено машини за гласоподаване.

- Искам да отбележа, че типа на гласоподаване – дали с хартиена бюлетина или машинно няма никакво отношение към пазаруването на гласове, но никакво отношение. И аз не виждам, за какво тази неточност се прави с такава непримиримост от най-различни хора, в това число умни хора споделят: “да, като има машини, няма да има пазаруване ".

Как няма да има пазаруване? Все едно е с какво гласувате, примерно аз отивам при тартора на циганската махала и му споделям: “от теб желая 100 гласа за дадена партия или за даден човек за кмет. Ако ги намериш тези 100 гласа, аз ще ти дам по 100 лв. на глас, от които ти ще дадеш по 50 лева на твоите хора и ще вземеш по 50 лева ти ". Къде тук се приказва за машинно гласоподаване и за хартия?

- Може би тъй като ромите няма да могат да се оправят с машините?

- Така, това към този момент звучи дискриминационно, да. Циганите се оправят по-зле с машините, това е правилно. И когато купувате гласове при машинно гласоподаване, те излизат по-малки количества, тъй като ромите, които гласоподават “правилно ", са по-малко от тези, които гласоподават с хартия.

Но те, имайте поради, че с телефоните си работят, натискат си всякакви копченца хората, тъй че доста бързо като схванат, че има пари, ще се ориентират към платен машинен избор.

- От Политическа партия имаше гледище да се внесе преправка в Изборния кодекс и по-точно връщане на машинното гласоподаване като единствена допустима алтернатива. Възможно ли е до изборите това желание да се реализира?

- Не, не е допустимо, тъй като към този момент задоволително политически сили се ангажираха с противоположното решение, а точно във всички секции да има и хартиено гласоподаване. Значи това тъкмо, съгласно мен няма да стане.

И също така, единствено това ни би трябвало като още един скандал. Между другото, желая да кажа на вашите слушатели, че на 18 септември, България, може да се каже, че влезе публично във войната с Украйна.

Първо, поради събитията, които се случват тук, митингите на земеделците, които са доста основни митинги. И второ, военен дрон на Украйна към този момент удари нашето крайбрежие.

- А за какво военен дрон на Украйна удари нашето крайбрежие?

- Защото се е заблудил горкия, за това. Те такива дронове паднаха и в Полша, и в Румъния. Като пускаш десетки хиляди дронове, все някои не падат, тъкмо където би трябвало. Сега дрона е явно украински, няма никакво подозрение, което случва се. Ако беше съветски, от дълго време щяха всички да крещят и министър Тагарев щеше гордо да съобщи, че Русия ни е нападнала. Сега обаче министър Тагарев си мълчи, за какво? Защото не му е преференциално да изяснява на кого е дрона, което е разбираемо, и от него се чака да работи тъкмо по този начин.

- Добре, а за какво казвате, че България публично е влезнала във войната с Украйна?

- Ами тъй като към този момент ни удариха територията, тъй като това е дрон, на който беше една много сериозна мина закачена. Ако този дрон го бяха намерили български деца, и бяха взели да си играят с него, в този момент щеше да има 3-4 деца по-малко, това нали е ясно. А когато някой избива български деца, той води война с България, просто и ясно.

- Навършиха се 100 дни от ръководството на постоянното ротационно държавно управление. Как оценявате неговата работа?

- Аз съм учител сега, не се опасявам да давам оценки, аз двойки не пиша, апропо, единствено ги връщам, значи аз пиша от 3 до 6, тъй че да кажем 3,50 на това държавно управление. То се управлява от един прочут български академик, тъй че той доста добре ще разбере, какво значи оценка добър 3,50, това е моята оценка.

- А бихте ли пояснили за слушателите, какво значи 3,50?

- Ами това значи напълно малко над 3, като 3 значи абсолютния най-малко, записка 2,50 няма, т.е. има, само че значи слаб, не минаваш изпита. Най-ниската записка с която можеш, е 3 и по тази причина слагаме 3,50, а три и половина по българските правила се води добър, но в скоба 3,50, което значи добър-добър, но малко не напълно добър.

- От през днешния ден стартира митинга на зеленчукопроизводителите. Ще се размине ли без оставки?

- Аз се апелирам да се размине без жертви, тъй като сега вие знаете, че може да са толкоз, една от злополуките, които тази заран станаха, за огромно страдание, може да се пояснява като жертва от митинга, почина към този момент една жена.

Защото там пуснаха придвижването по един крив път, по който хората не са минавали, станаха някакви леки произшествия, само че за жалост стана и тежък случай. Загина жена тази заран, а не дай си Боже, да има конфликт сред протестиращи и полиция всичко може да стане.

Това за мен е най-големия призрачен сън. Ако си позволим на 33-та година след рухването на комунизма да дадем жертви в конфликт, това ще бъде призрачен сън, нека в никакъв случай не се случва в България.

- Кога ще има предварителни парламентарни избори, съгласно вас, проф. Константинов?

- Аз бях уверен по едно време, че предварителни парламентарни избори няма да има, тъй като нашите ръководещи мощно се опасяват от едно ново служебно държавно управление на Радев. А страхът е един от най-силните мотиватори за човешкото държание. Когато се страхувате мощно от нещо, вие можете да вършиме неподозирани неща.

Но като виждам тъпите действия, които ни заливат в последните дни, стартирам да си мисля, че може и по-рано да има предварителни избори.

Може ли да наречеш ти цялостен бранш, на хората да им кажеш, че са терористи. Ще го кажа по най-мекия метод, това е доста тежка информационна неточност. Ако бях на мястото на Фуко, който на времето беше споделил на едни министри, че те са направили не закононарушение, а нещо доста по-лошо, а точно нелепост. Значи бих споделил, че това е неточност от нелепост. Има неразрешени думи, значи, с цел да наречеш един човек терорист, значи да го наречеш палач.

Няма по-гнусно нещо от терориста, тъй като в случай че един човек убива някакъв различен, нормално има персонален претекст, хайде той го убих, тъй като спа с жена ми или такива работи, това е разбираемо. Но терориста убива без да се интересува от жертвите си. Той залага бомба и избива хора, които нямат нищо общо с него. Затова тероризмът е най-гнусното закононарушение. И да кажеш на едни хора, че са терористи, е, хайде още един път ще го кажа, извънредно тежка информационна неточност.

- Да ви върна отново към изборите в страната, към локалните избори. Каква е прогнозата ви?

- ГЕРБ ще резервира преобладаващо преимущество в локалните избори, т.е. на множеството места кметовете ще бъдат издигнати или подкрепени от ГЕРБ. ГЕРБ ще има най-вече общински съветници на национално равнище, само че ГЕРБ ще загуби някои от значимите си в този момент позиции, като най-тежката загуба може би се обрисува в София, в случай че се стигне до там. София обаче е обособен случай, той заслужава голям разбор. Никога не съм очаквал, че така наречен

Десница и както и да я наречете ще издигне подобен претендент, какъвто тя издигна. Като нищо неприятно не споделям за претендента, да е жив и здрав. Това е все едно там някогашните родственици на Фюрера, на Гьобелс, на Гьоринг и така нататък да ги издигнете за кмет на Берлин.

Този образец го видях в жълтата преса като прилика и не мога да кажа нищо срещу подобен образец. Значи представете си племенник или внук на самия Фюрер, въпреки, че Фюрера не е имал деца, тъй че той не може, на Химлер, на огромните нацисти-престъпници децата или внуците им да бъдат издигнати.

Освен това комунизмът в България е разгласен за незаконен строй. То дори написа в закона за това нещо, че комунизмът и тези, които са го подкрепяли, са били и са правили закононарушения, а тези, които са се борили против комунизма, са били герои. Това написа черно на бяло в българския закон. И в този момент ние какво вършим? Произходът има значение, не е правилно, че няма. Той няма легални последици за индивида – той може да си развива бизнес, да си прави каквото си желае, само че има граници, които не могат да се престъпват.

Пак ви дублирам, вземете един немец и го питайте, “извинявайте, внукът на Химлер може ли да стане кмет на Берлин. " Той, в случай че не ви удари два шамара, ще стане от масата и ще си тръгне, тъй като за един немец това е парадокс. А ние това го одобряваме напълно обикновено. Значи дядовците на този човек са избивали българи в границите на оня строй, и ние в този момент внука ще го избираме за кмет. Това аз не го разбирам безусловно.

- Проф. Константинов, по какъв начин ще се развие борбата в  София?

- Най-вероятно наследникът на Държавна сигурност плюс кметът, повдигнат от ГЕРБ, ще отидат на балотаж. Там към този момент всичко може да стане. Аз персонално си имам претендент, за който ще гласоподавам, казвал съм го това. За мен претендентът е Вили Лилков, изрично.

Така че аз нямам никакви проблеми с моето гласоподаване. Няма да гласоподавам с омерзение, ще гласоподавам на драго сърце. Но с ясното схващане, че най-вероятно моят избор ще бъде изгубен, само че както е казано, би трябвало да вършим каквото би трябвало, а да става каквото ще.

- И тъй като вие следите цялостния живот на България, по какъв начин ви наподобява тя в този момент към този миг?

- България наподобява, почти както е изглеждала през последните там да кажем 30-ина години. Не толкоз добре, колкото бихме желали, само че не и толкоз зле. Въпросният град за който приказваме, град София се развива явно добре, освен това, той е доста по-хубав от доста западни градове.

Аз не желая да влизам в такива детайлности, само че отидете в Париж и отидете в Лондон, и се поразходете по улиците. И с смут ще избягате назад, толкова. Париж и Лондон, две велики европейски столици.

В момента, да го кажем по този начин: на нищо не наподобяват и не е ясно по какъв начин могат да се оправят. Това не е като да се натрупа отпадък и да го изметеш. Париж и Лондон са за мен към този момент провалени градове, това е. Докато София е един прелестен град.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР