Аз бях първия министър, който постави въпроса за изкривяването на

...
Аз бях първия министър, който постави въпроса за изкривяването на
Коментари Харесай

Министър Гечев: Спираме вноса от Украйна до второ нареждане

Аз бях първия министър, който сложи въпроса за изкривяването на коридорите от Украйна. Ние от 6-7 месеца чакаме реакция от Брюксел, само че нямаме повече време. Забраната за украински артикули няма да включва реекспортът. Това ще е мощен сигнал към Европа. Европейски Съюз би трябвало да взима ограничения, като едносъставен съюз. Това съобщи служебният министър на земеделието министър Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия по отношение на вноса на украинското зърно, което е тежък удар върху бранша у нас.

По думите му срокът на възбраната е краткотраен, не е непрекъснат. „ Когато намалее натискът върху българските зърнопроизводители, може ограниченията да бъдат изменени “, посочи той.

„ Компенсациите от 16 милиона лв. от Европейска комисия са незадоволителни. Ние сме солидарни с Украйна, само че също желаеме взаимност “, посочи земеделският министър.

„ Европейски Съюз е стандарт, само че ние не стига, че взимаме по-малко пари, а и сме на предна линия на вноса от Украйна. Имаме доста високи разноски, тъй като не употребяваме избрани препарати и имаме условия за зелено произвеждане, по тази причина и продукцията се оскъпява. Искаме вътрешна взаимност, в противоположен случай доста зърнопроизводители ще банкрутират “, предизвести Гечев.

„ България би трябвало да има мощен, естествен глас в Европа и той да се зачита. Солидарни сме с украинските сътрудници, само че какво да изберем – кой да банкрутира ли? “, попита той.

Министърът на земеделието увери, че вносните артикули от Украйна се ревизират доста строго, макар, че Румъния в първа граница и би трябвало там да има също надзор. „ На импортираните артикули вършим прецизен фитосанитарен надзор, ревизира се и за тежки метали. Гарантирано е качеството на българските артикули. Изследваме и за ГМО “, разкри той.

„ Цената се дефинира от пазара, само че при тези цени на слънчогледа и пшеницата, българските производители продават на загуба. Европа има доста тежки условия по връзки на качеството. Намесваме се минимално при пазарните условия, тъй че цените няма да набъбнат “, изясни той.

„ България е огромен производител на пшеница, само че ние загубихме обичайни пазари. Опитваме се да създаваме други ограничения, да стъпим и на други пазари. Българските търговци са положителни и ще намерят метод. Всичко в стопанската система е обвързвано. Не можем да заместим личното си произвеждане с вносни артикули. Ние сме солидарни с Украйна, само че би трябвало да има баланс. Затова стопираме на вноса от Украйна до второ разпореждане “, сподели още министър Гечев.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР