Айзак Маквала се възползва от шанса да се върне в

...
Айзак Маквала се възползва от шанса да се върне в
Коментари Харесай

Маквала впечатли, Ван Нийкерк се спаси, а Блейк отпадна на 200 метра

Айзак Маквала се възползва от шанса да се върне в борбата за международната купа на 200 метра и се класира за финала в дисциплината. 30-годишният играч от Ботсвана, който прекара 48 часа под карантина поради стомашен вирус, даде второто най-хубаво време в полуфиналите - 20,14 секунди.

Същият резултат реализира Джарийм Ричардс от Тринидат и Тобаго, който завоюва втория полуфинал. Най-бърз в квалификациите беше американецът Айзея Йънг, който приключи пръв в серията на Маквала с време 20,12 секунди.

Два часа по-рано Маквала трябваше да излезе самичък на пистата в опит да пробяга дистанцията под 20,54 секунди, с цел да стигне до полуфиналите. Той се оправи ослепително и реализира 20,20 секунди макар неуместния седми кулоар, дъжда над Лондон и студеното време - едвам 14 градуса по Целзий.

" Благодаря на бог за това, което ми се случи. Искам да благодаря и на интернационалната федерация (IAAF), че ми даде този късмет. Простил съм на този, който през вчерашния ден не ми разреши да вляза на стадиона. Трябва да бъдеш доста мощен душевен, с цел да се оправиш в такава обстановка ", сподели пред " Евроспорт " Маквала, който поради карантината пропусна финала в по-силната си дисциплинираност - 400 метра.

 Маквала впечатли, Ван Нийкерк се избави, а Блейк отпадна на 200 метра
© Reuters

Световният първенец и международен рекордьор на 400 метра Уейд ван Нийкерк направи ненадейно едва тичане и едвам не отпадна в полуфиналите.

Южноафриканецът, който беше апетитен за любимец №1 и на 200 метра, финишира трети в последния полуфинал с 20,28 секунди и продължи напред по време. Той изпревари единствено с две стотни бронзовия медалист от Рио 2016 Кристоф Льометр от Франция.

Най-голямата изненада сервира международният първенец на 100 метра от 2011 година Йохан Блейк, който не съумя да се класира за финала. Сребърният медалист на 200 метра от Лондон 2012 остана трети във втория полуфинал със скромните 20,52 секунди.

 Маквала впечатли, Ван Нийкерк се избави, а Блейк отпадна на 200 метра
© Reuters

Блейк беше изпреварен с девет стотни от представителя на Япония Абдул Хаким Сани Браун в борбата за второто място и не съумя да се класира. Ямайка няма да има нито един участник във финала на дисциплината, в която доминираше изрично в последните 10 години с помощта на Юсейн Болт.

Другите трима финалисти на 200 метра са турчинът Рамил Гулиев, който завоюва третия полуфинал с 20,17 секунди, американецът Амир Уеб, който остана втори в тази последна серия с 20,22 секунди, както и представителят на домакините Натанийл Мичел-Блейк, който приключи трети в първия полуфинал с 20,19 секунди.

 Маквала впечатли, Ван Нийкерк се избави, а Блейк отпадна на 200 метра
© Reuters

Междувременно довечера в Лондон бяха раздадени три комплекта медали. Американката Филис Франсис завоюва международната купа в гладкото тичане на 400 метра при дамите с най-хубаво персонално достижение в кариерата си - 49,92 секунди.

Салва Ейд Насер, която през март навърши 19 години, завоюва сребърния орден с нов народен връх на Бахрейн - 50,06 секунди. Защитаващата купата си от Пекин 2015 Алсиън Филикс финишира трета с 50,08 секунди. Тя остана на повече от половин секунда от времето, с което оглавява международната класация за сезона.

Голямото отчаяние пристигна от олимпийската шампионка в дисциплината Шоне Милър от Бахамите. Тя се движеше доста добре по трасето и беше безапелационно отпред, само че внезапно спря в последните двайсетина метра и финишира четвърта за 50,49 секунди. По всичко наподобява сребърната медалистка от Пекин 2015 е получила травма в левия крайник в края на бягането.

 Маквала впечатли, Ван Нийкерк се избави, а Блейк отпадна на 200 метра
© Reuters

Норвежецът Карстен Вархолм е новият международен първенец в бягането на 400 метра с трудности. 21-годишният играч завоюва първи орден от огромен шампионат при мъжете. По-рано тази година някогашният десетобоец завоюва златото в тази дисциплинираност на европейското за младежи до 23 години.

Ясмани Копело приключи втори и донесе първи орден на Турция от шампионата в Лондон. Той преодоля дистанцията за 48,49 секунди, като остана на 14 стотни от спечелилия Вархолм.

Олимпийският първенец в дисциплината Керън Клемент остана трети с време 48,52 секунди. Лидерът в международната класация за 2017 година пропусна опцията да стане първият лекоатлет в историята с три международни трофеи на 400 метра с трудности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР