Айвън е един от рибарите в Аймаут, Шотландия. Той е

...
Айвън е един от рибарите в Аймаут, Шотландия. Той е
Коментари Харесай

Спедитори след Брекзит: Истински кошмар. По 500 евро нови разходи на камион

Айвън е един от риболовците в Аймаут, Шотландия. Той е измежду тези, които са желали Англия да напусне Европейски Съюз и са дали своят вот за това на референдума за Брекзит. " Подкрепих Брекзита, само че в този момент си заплащам за следствията ", споделя той. А те не са малко: " Стана по-трудно да продаваме продукцията си. Това е сериозен проблем за спедиторските компании. А и за нас, тъй като цените на рибата към този момент са доста по-ниски - заради всички тези компликации към износа ", споделя той. Това удостоверява и Дейвид, който употребява времето на безучастие, с цел да обнови рибарските мрежи на своята лодка. Неговите доходи са спаднали на половина спрямо това, което е печелел през януари и февруари предходната година. По думите му, това се дължи освен на Брекзита, само че и на спадналото търсене в Европа поради локдауна по време на пандемията.

Много бюрократични спънки

Уловът на риболовците от Аймаут и други риболовен селища в Шотландия се изнася в чужбина от спедиторската компания D.R. Collin & Son. Шефът на компанията Джеймс Кук даже не се и пробва да скрие своя яд: „ Европа стана за нас, експортьорите на риба и морски деликатеси, най-трудният пазар в света. Изнасяме за Китай и Америка, за доста други страни в света, само че Европа се трансформира в най-тежкия от всички пазари за нас - комплициран и изпълнен с доста бюрократични спънки. Звучи необикновено, само че това е самата истина. "

D.R. Collin & Son са почнали годината със загуби от 2,4 милиона английски лири, за които компанията не е получила нито пени обезщетение от страната. През първите три седмици на годината те не са изнесли нищо за Европа, тъй като не извършват новите условия и разпореждания. Затова пък компанията е принудена непрекъснато да назначава нови специалисти по митническо право. „ Това е един бюрократичен призрачен сън. Измества се центърът на нашата активност. Сега би трябвало първо да попълняме голямо количество документи, което е работа за 7-8 индивида – и то още преди камионите ни въобще да тръгнат на път. С това са свързани и спомагателни разноски - сред 500 и 600 евро на камион - единствено за попълване на нужната документи “, споделя Кук.

Огромна директория с документи

И всичко това към момента се прави на книжен притежател, без значение че живеем в цифровата ера, прибавя спедиторът сопнато и разяснява, че всеки водач на камион в този момент би трябвало да носи със себе си голяма директория с нужната документи. Това се удостоверява и от Марк, който извършва курсове до Франция. При настоящия понижен размер на изнасяната продукция той избира да пътува нощно време, когато времената на очакване са по-кратки и тапите по-малко. „ През тунела под Ламанша стигам за една нощ - потеглям в 17 часа отсам и в ранните утринни часове съм във Франция “, споделя водачът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР