Айсберг с тегло 1 трилион тона се откъсна от Антарктида,

...
Айсберг с тегло 1 трилион тона се откъсна от Антарктида,
Коментари Харесай

Огромен айсберг се отцепи от Антарктида

Айсберг с тегло 1 трилион тона се откъсна от Антарктида, обявиха учени от университета в Суонзи и Британския антарктически институт, представени от международните осведомителни организации. Леденият блок с повърхност 5800 кв.км се откъсна от антарктическия шелф Ларсен С и в този момент се придвижва на север. Айсбергът е дълъг 175 км и необятен към 50 км. Става въпрос за един от най-големите айсберги, регистрирани през последните три десетилетия. Ще са нужни две-три години, с цел да може той да се стопи изцяло, увериха от института " Алфред Вегенер " в Германия.

Проф. Ейдриън Лъкман от университета в Суонзи пък е на мнение, че айсбергът може дълго време да остане едно цяло, само че може и да се раздели на обособени фрагменти. Възможно е някои от тях да останат десетилетия в региона, а други да се придвижат на север.

След като е лишен от този мразовит блок, Ларсен С е евентуално по-нестабилен, означиха учените. В края на краищата Ларсен С може да последва образеца на Ларсен В, който през 2002 година се разпадна на обособени елементи по впечатляващ метод, 7 години след откъсването на айсберг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР