Aйсберг с размерите на Лондон се е откъснал от антарктически

...
Aйсберг с размерите на Лондон се е откъснал от антарктически
Коментари Харесай

Гигантски айсберг с размерите на Лондон се откъсна от Антарктида - Свят

Aйсберг с размерите на Лондон се е откъснал от антарктически мразовит шелф, само че не е обвързван с климатичната рецесия, заяви Британската антарктическа работа, съобщи английското издание " Индипендънт ".

Огромният айсберг, който е с повърхност от близо 1550 кв. км, се е откъснал от дебелия 150 метра мразовит шелф Брунт в неделя. Това е втората маса, която се откъсва през последните две години, откакто цепнатина, известна като " Chasm-1 ", се разшири изцяло през ледения шелф, прецизираха от Британската антарктическа работа.

Сателитното наблюдаване за първи път разкрива промени в " Chasm-1 " доскоро повече от десетилетие, откакто тя е била неподвижен в продължение на най-малко 35 години.  Събитията, свързани с разтопяването, са непредсказуеми в ледения шелф Брунт заради комплицираната му конструкция.

През февруари 2021 година различен айсберг, станал прочут като А74, се разтопи от шелфа и се свлече в море Уедъл. От Британската антарктическа работа обявиха, че новият айсберг е малко по-голям от А74 и евентуално ще се носи в същата посока заради течението. Името му ще бъде несъмнено по-късно от Националния център по ледовете на Съединени американски щати.

Събитията, свързани с разтопяването, са непредсказуеми в ледения шелф Брунт заради комплицираната му конструкция. Британската антарктическа работа организира проучвания в изследователската станция Halley VI на върха на ледения шелф, само че през последните шест зими тя не е населявана заради комплицираната и непредсказуема глациологична обстановка.

" Това събитие беше предстоящо и е част от естественото държание на ледения шелф Брунт. То не е обвързвано с изменението на климата. Нашите научни и оперативни екипи не престават да следят ледения шелф в действително време, с цел да подсигуряват, че той е безвреден, и да поддържат осъществяването на научните действия, които правим в Halley VI ", разяснява глациологът от Британската антарктическа работа проф. Доминик Ходжсън.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР