Айрис Апфел - интериорен дизайнер и тотална модна икона на

...
Айрис Апфел - интериорен дизайнер и тотална модна икона на
Коментари Харесай

Айрис Апфел - модната икона на Ню Йорк почина на 102 години

Айрис Апфел - интериорен дизайнер и тотална фешън икона на Ню Йорк е умряла на 102-годишна възраст.

Говорителят ѝ Стю Лозър удостовери новината, само че не уточни причина за гибелта ѝ.

Като бележит експерт по старинни тъкани, Апфел съветва планове за реституция, в това число и в Белия дом.

През последните години тя е вдъхновението зад няколко музейни изложения и документален филм, а в последно време можеше да бъде забелязана и в рекламни акции за H&M, eBay, Citroën. Айрис има даже кукла Барби, направена по неин облик и сходство.

В Инстаграм профила си, който има повече от два милиона почитатели, нюйоркчанката се описваше като " най-възрастната жива тийнейджърка в света ", а известното ѝ мото гласеше - " повече е повече, а по-малкото е скучно ".

През 2005 година персоналната ѝ сбирка от винтидж и дизайнерски аксесоари и облекла става обект на галерия в музея " Метрополитън " в Ню Йорк. Озаглавена " Rara Avis (Рядка птица): непочтителната Айрис Апфел ", изложбата за първи път се концентрира върху жива жена, която не е дизайнер. За първи път Apfel сама облича манекените, като ги стилизира по собствен неповторим и ослепителен метод.

Сблъсквайки цветове, текстури и щампи, Апфел съчетаваше дизайнерски части с по-уникални находки. Обеци от паста от XVIII в. и мексикански кован сребърен колан бяха показани с кутюрни творби от Dior и James Galanos.

Отзвукът, основно от уста на уста, беше невиждан. Джорджо Армани и Карл Лагерфелд участват на откриването, а Апфел е изстреляна към стилната популярност.

Родена като Айрис Барел през 1921 година в Куинс, Ню Йорк, тя учи история на изкуството в Нюйоркския университет, а по-късно посещава художествено учебно заведение в Университета на Уисконсин.



Първата ѝ работа е като текстописец в Women`s Wear Daily. По-късно работи за интериорния дизайнер Елинор Джонсън, както и за илюстратора Робърт Гудман.

През 1948 година се омъжва за Карл Апфел. Две години по-късно двамата основават текстилната компания Old World Weavers и я ръководят до пенсионирането си през 1992 година Работата им включва планове за реституция за клиенти, измежду които Грета Гарбо и Estée Lauder, както и работа в Белия дом за девет президенти, измежду които Айзенхауер, Кенеди, Никсън, Рейгън и Клинтън.

На 91-годишна възраст тя става най-възрастната звезда на корицата на списание Dazed, а през 2019 година подписва контракт с една от най-големите организации за модели в света - IMG.

" Не бих желала да спирам часовника. Не, това би било толкоз скучно. Би било все едно да попадна в машина на времето, в деформиране на времето. Това не ми харесва. Мисля, че разнообразието е подправката на живота ", отговори Апфел през 2018 година, запитана какво мисли по тематиката с остаряването на дамата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР