Айке Шмид, директор на галерия Уфици във Флоренция, смята за

...
Айке Шмид, директор на галерия Уфици във Флоренция, смята за
Коментари Харесай

Директорът на галерия Уфици във Флоренция нарече абсурдни призивите за наказания за културата на Русия

Айке Шмид, шеф на изложба Уфици във Флоренция, счита за безусловно неуместни и контрапродуктивни апели за „ разрушение на статуи от съветски майстори, възбрана на изпращането на експонати в Русия за 10 години или условие за затваряне на Музея на съветските икони в двореца Пити “, който беше открит в Уфици по-рано тази година.

" Оценяваме доказателствата за културни и мирни контакти с вярата за тяхното възобновяване в бъдеще ", сподели го в петък от пресслужбата на музея. " Надяваме се, че многочислените апели за мир, които се чуват по света, ще имат резултат. "

Шмид уточни, че наред с икономическите наказания е пресечен въздушният трафик и е пресечен културният продан.

„ Взето беше решението за прекъсване на всяко съдействие с съветските институции и ние, като държавен музей, явно сме обект на тази мярка “, сподели той.

Ръководителят на Флорентинския музей акцентира цялостното отменяне на спора на територията на Украйна. Той напомни, че в деня на началото на съветската военна интервенция Уфици разгласява в обществените си мрежи изображение на картината " Последствията от войната " на Питър Паул Рубенс.

В сряда кметът на Флоренция Дарио Нардела написа в Туитър, че е имало оферти за срутване на монумент на съветския публицист Фьодор Достоевски (1821-1881), повдигнат през декември 2021 година, и отбрани творбата. Автор на паметника е съветски ваятел, учен на Руската художествена академия Айдин Зейналов.

Решението на университета Бикока в Милано да анулира лекциите на известния публицист, славист и преводач Паоло Нори върху творчеството на Достоевски провокира по-рано огромен публичен отзив. След като самият публицист, ценител на съветската литература, създател на преводи на съветски класици, заяви това възмутено, управлението на просветителната институция върна лекциите му в програмата. По-късно обаче стана известно, че самият Нори в този момент търси друга платформа за лекции, защото университетът му предлага „ да преструктурира курса и да разшири тематиката, като добави украински писатели към Достоевски “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР