Айелен Паролин избира минимализма за постигане на максимален ефект. Може

...
Айелен Паролин избира минимализма за постигане на максимален ефект. Може
Коментари Харесай

Аржентински хореограф на ONE DANCE WEEK

Айелен Паролин избира минимализма за реализиране на оптимален резултат. Може би “простичка ” на пръв взор, само че в същото време основна и занимателна, новата творба на Паролин ПРОСТИЧКО показва актуалния танц в неговата най-семпла и откровена форма.

Спектакълът ще бъде показан по време на откриващия уикенд на фестивала ONE DANCE WEEK на 20 май, от 19:30 ч, в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив, а билетите са в продажба в мрежатa на EPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Родена в Аржентина и работеща в Белгия, Паролин залага на хумора и изненадата в хореографската си работа, която припомня, че всичко е допустимо – от безсмисленото до мечтаното. Какво би се случило, в случай че спрем за миг? Ако одобряваме нещата по-ненасериозно? Докато светът става все по-сложен, поради пандемия, войни, технологии и рецесии, като че ли би трябвало непрекъснато да наваксваме. В изпреварващото движение на процесите не остава доста време за самите нас. Ако обаче спрем за миг? Ако препускаме по-бавно, живеем по-непринудено и одобряваме нещата по-несериозно, какво би се случило?

Това е отправната точка на хореографа Айeлен Паролин, която показва актуалния танц в неговата семпла и пряма страна. Без музика, без театрални резултати и декори, нейният нов театър е основан от потребността за опростяването на живота. Този танцов дадизъм употребява комичното и неуместното, с цел да разкрие най-простичките и най-съществените човешки измерения.

Тримата реализатори танцуват на сцената, извличайки звуци и ритми от придвижванията, жестовете и импулсите си, от искреността и спонтанността си. Тяхната доверчивост ги прави на моменти комични, хлапашки наивни, даже неуместни. Те танцуват без задръжки, като контрапункт на говорещите глави и специалистите, преобладаващи дневния ни ред, с цел да покажат, че и за най-сериозната работа се изисква шипка лекост и занимателна неподправеност.

ОТЗИВИ

“Да стигнеш до корена, да премахнеш всичко несъществено и да получиш сгъстена, стегната форма, в чийто център е индивидът като източник на всички благоприятни условия – такова е предизвикването на Айeлен Паролин за новата ѝ творба. “ –   Scèneweb

„ Аржентинската хореографка предлага театър, лишен от каквито и да е препратки към танцовия репертоар. Дада-вдъхновено предложение, което отхвърля всички условности. “ – Франсоа Каудрон, RTBF

ЗА АЙЕЛЕН ПАРОЛИН  

Хореографът и танцьор Айeлен Паролин живее и работи в Брюксел. Родом от Аржентина, тя идва в Европа през 2000-а и следва в Монпелие. След това стартира кариера на реализатор и сътрудничи с Матилд Моние, Жан-Франсоа Пейре, Мосю-Бонте, Александра Бахчецис, Мауро Паканела и Луиз Ванест.

С хореография Паролин стартира да се занимава през 2003-а. От автобиографичното й соло 25.06.76 до груповия театър WEG (2019), тя основава над 20 произведения, измежду които DAVID (2011), HÉRÉTIQUES (2014), NATIVOS (2016), AUTOCTONOS (2017). Многообразното й творчество трансформира несъгласията в своя отличителна линия, допринасяйки за осветяването на сложността на Аз-а. Непредсказуем и неподлежащ на класификации хореограф, Паролин се движи сред няколко вселени и естетики, като с непрекъснато внимание изследва разнообразни елементи от себе си и търси какво ни свързва с другите.

Редовно е канена да сътрудничи с национални компании и да основава творби за KNCDC – Корейската национална танцова компания (2016), Националния балет на Марсилия (2017) и Carte Blanche – Националната компания за актуален танц на Норвегия (2019).

Наред със театралните си творби, Айeлен основава хоризонтални ателиета и лаборатории за срещи, шерване и продан, които разрешават да се тестват нови способи на работа и другарство в колектив. Компанията й също провежда продан с публиката, нормално по отношение на авторските спектакли, само че също и под формата на семинари с непрофесионалисти. Компанията натъртва и на трансверсални и трансдисциплинарни взаимоотношения, като да вземем за пример с композиторката и пианистка Леа Петра или физика Пиер Дьоби.

Компанията получи премията SACD за изцяло креативно през 2016-а и премията на рецензията за NATIVOS през 2017 година През същата година Паролин става стипендиант на фондация „ Пина Бауш “, която ѝ дава поддръжка. В интервала 2017 – 2020 компанията е резидент на Charleroi danse (Белгия). Айлен е и лауреат на програмата Pépinières européennes pour jeunes artistes (програма XXL) през 2006-а.

Нейни произведения са гастролирали из цяла Европа, Северна и Латинска Америка, Азия и Северна Африка, като са представяни в Théâtre de la Ville (Париж), Montpellier Danse, Actoral (Марсилия), 100 dessus dessous festival (Париж), Palais de Tokyo (Париж), Kunstenfestivaldesarts (Брюксел), Tanz im August (Берлин), Centquatre-Paris и Edinburgh Festival Fringe. Компанията е подкрепяна от Théâtre de Liège (2018-2022), а от 2022-а от Théâtre National Wallonie-Bruxelles.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР